Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-målvakten om den tunga tiden: "Slutar man tro på sig själv är man illa ute"

/
  • Emil Hedvall kämpar vidare i GIF-målet trots den senaste tidens tunga förluster.

De tunga förlusterna radar upp sig en efter en och Emil Hedvall har släppt in hemska 19 mål på sina fyra senaste matcher.
– Fungerar det inte för laget är det sällan målvakten står där bak och är skitbra heller, säger Emil Hedvall inför kvällens match mot AIK.

Annons

Det är nästan på dagen ett år sedan Gavlevallen invigdes. Den 20 maj förra året spelades den allra första matchen – som Gefle IF vann med 3–1 mot Sundsvall inför fullsatta läktare.

Det blev också starten på flera fina insatser i den nya hemmaborgen. Totalt blev det 20 poäng, via sex segrar och två oavgjorda matcher. I år har GIF fått ihop två ynka pinnar på fem hemmamatcher – och en seger känns rätt långt bort.

– Fast vi har inte varit utspelade i någon match, det hade varit värre. Men självklart är det inte bra när siffrorna blir så stora som de har blivit senaste tiden, menar tränaren Roger Sandberg.

För målvakten Emil Hedvall är det förstås extra jobbigt att tvingas släppa in fler mål än han någonsin gjort tidigare. Men 33-åringen är inte den som ger upp heller.

– Slutar man tro på sig själv är man illa ute, säger han inför matchen mot AIK.

Ett AIK som GIF inte har besegrat sedan hösten 2012 då Jakob Orlov satte matchens enda mål på tilläggstid när GIF vann på Råsunda med 1–0.

Det är förstås historia nu och GIF har, precis som AIK problem att brottas med. Men skillnaden är att AIK, som dels bytt tränare men också skakades av ett internt bråk efter slutsignalen mot Falkenberg i fredags, vunnit sina två senaste matcher.

Carlos Strandberg som tog det där struptaget på lagkamraten Daniel Sundgren är avstängd av den egna klubben i matchen mot Gefle.

Veteranen Mattias Hugosson är tillbaka efter sin semester och kommer in i truppen, men det är Emil Hedvall som får nytt förtroende i kväll. Trots en blek insats senast, framför allt vid Örebros 1–0-mål.

– Ja, vad ska jag säga om det? Jag förväntade mig ett hårt skott och är i fel balans, jag hade fel anspänning till skottet, förklarar Hedvall.

Han berättar att familjen varit ett stort stöd under perioden.

– Jag har en förstående fru som ger mig råd och tips. Efter en match funderar man mycket över vad som varit bra och mindre bra, men sedan vill man lägga det åt sidan och fokusera på nästa match, säger Hedvall och fortsätter.

– Det är klart att det blir mycket fokus på en målvakt när man släpper in många mål. Klart är det är tungt, jag tycker Malmö borta är värst hittills. Vi gjorde en bra match och det räckte inte ändå.

Har ni ändrat något i träningar eller tankebanor den senaste tiden?

– Det är så här. Vi har en modell som vi jobbar efter och då ska man helst tro på den när det blåser lite. Gör man inte det ska man börja leta nya saker och då tar det sin tid och så vidare. Nä, vi tror på det vi håller på med och det kommer att betala sig, någon gång. Till slut kommer det en framgång och det kan räcka långt för självförtroendet.

Men det kanske är försent då. Ni är redan en bit efter poängmässigt i tabellen.

– Det är bara att inse att det inte blir någon topp-placering i år. Men jag känner ingen anledning att titta i tabellen nu. Det är 20 omgångar kvar, svarar Hedvall och förklarar att "Peter Chech-hjälmen" får fortsätta att hänga med.

– Den har jag för min egen säkerhet. Jag har haft ett antal hjärnskakningar och får jag ett skott i ansiktet skyddar hjälmen. Och jag har ett bra exempel från matchen mot Göteborg här hemma då jag fick en spark i huvudet. Utan hjälmen hade det gått illa, så jag kör vidare med den.

Mer läsning

Annons