Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF mot tidernas match

Ett mål, en poäng, ett kliv upp i tabellen.

Ett litet, litet steg mot någon typ av räddning – men eftersom det här är säsongen 2010 så var Gefle IF bara nära den här gången också.

Fyra omgångar kvar.

Den goda nyheten är dock att GIF fortfarande har den allsvenska framtiden i egna händer och fötter.

Annons

Nu tar allsvenskan uppehåll fram till lördag den 16 oktober. Och även om Gefle IF kanske är laget längst ut på vischan i den allsvenska stadsbildningen, så är man ändå ínblandat i en djävulsk slutstrid.
Inte den i toppen, där Gerndts Helsingborg säckade ihop mot Gais i lördags och där Malmö ryckte tillbaka initiativet genom klara 3–0 i Skånederbyt mot Trelleborg.
Utan den i botten, där egentligen ingen utom spelarna själva och några supportrar och såna som jag bryr sig om hur det går för lag som Åtvidaberg, Brommapojkarna och Gefle IF.
Men AIK. Förra säsongens svenska mästare är fortfarande mitt i nedflyttningshelvetet. Det är en fördel för GIF.
Och lördag den 16 oktober klockan 16.00 på Råsunda: AIK mot Gefle IF. Det blir kanske den största match Gefle IF någonsin har spelat. Det är därför en match att längta till, att älska att ha framför sig, för Hugo, Theo, Chibsah, Super-Dragan (!) och de andra GIF-spelarna.
GIF kommer till Råsunda med möjligheten att ta poäng, och har naturligtvis pressen att hänga kvar i allsvenskan. Men press och press – vad tror ni AIK kommer att känna? AIK som i går föll i derbyt mot Djurgården.

GIF var både spelmässigt och målmässigt på väg mot något av en fullträff på ett blåsigt Fredriksskans. Men det inspirerade spelet i första halvlek, där GIF vågade/orkade kliva upp i rätt situationer och ständigt störa hemmalaget, kom av sig efter paus. En anledningen var just att medvind vändes till motvind, och Kalmar pressade fast GIF allt oftare.
Till slut kom också kvitteringen, när Daniel Mendes rullade in 1–1 i 73:e minuten sedan en annars bra Daniel Theorin sprungit bort sig i det egna straffområdet. Kalmar lyckades då med det snabba spel i straffområdet man är bra på, och för all del; Ricardo Santos hade en nick i ribban sex minuter tidigare, som lika gärna kunde ha satt GIF i ännu värre svårigheter.
Men ändå. 1–0 från den första halvleken var resultatet som gav syre till kämpande GIF-spelare, och det var ett utgångsläge gjorde att en trepoängare fanns inom räckhåll.
Därför gjorde 1–1 ont.

Just Daniel Theorin fick förresten en mycket märklig varning för hands som gör att han är avstängd just i bortamatchen mot AIK.

Att en trepoängare hade suttit extra bra, berodde på att händelseutvecklingen före GIF:s match var rena drömscenariot. Halmstad slog BP – tack för det. Elfsborg slog Åtvidaberg – tack för det. Djurgården slog AIK – tack för det.

Hur läckert hade det förresten inte varit om Dragan Kapcevic, Hasse Berggrens vikarie, fått bli matchvinnare? Dragan gjorde en bra match, och ett mycket proffsigt mål när han plockade åt sig Olof Mårds uppspel, vände inåt planen och gjorde Kalmarbacken Paulus Arajuuri så där lagom passiv innan skottet kom vid den första stolpen.

Med fyra omgångar kvar h-a-r GIF bevisligen fortfarande chansen i den allsvenska slutstriden, och gårdagens poäng visar att GIF kan störa lag som inte har den maximala motivationen. AIK har det givetvis, men Djurgården (som dock är hysteriskt formstarkt), Gais och IFK Göteborg spelar inte för de fetaste placeringarna i allsvenskan.
Lördag den 16 oktober kl 16.00 alltså. Då börjar återstoden av hösten och kanske återstoden av allsvenskan inom överskådlig tid.

Mer läsning

Annons