Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF övernattar på kvalplats - men jag ligger sömnlös

Vi satt där runt 5 000 på Strömvallen och kände superettan svepa in över stan.

Men hjältematchen, det var en sån, mot Djurgården gav till slut en liten, liten poäng och Gefle IF övernattar nu på allsvensk kvalplats.

Själv låg jag nog sömnlös.

I kväll krävs hjälp av Mjällby som möter Åtvidaberg.

Då. Kanske.

Många om och men blir det i såna här krönikor numera.

Annons

Nånstans runt klockan nio i kväll kan ändå allsvenskan klarna i två tuffa dueller.
En om guldet. Slår Malmö BP, så står MFF och Helsingborg på 64 poäng inför den sista omgången.
En om kvalplatsen mot Gif Sundsvall. Slår Mjällby Åtvidaberg, så står GIF och Åtvidaberg på 28 poäng för sista omgången.
Låt det bli så då, hjälp till nu, Mjällby! Glöm bort den där bittra höstdagen 1983 när Malmös Thomas Sunesson rullade in 1–1 i slutminuterna och såg till att Mjällby och inte Gefle IF åkte ur allsvenskan. Det är 2010 nu, och ni spelar för en verklig succésäsong som nykomling.
Här i Gävle kommer vi i alla fall att ha fackeltåg mellan kl 19 och kl 21 för att hålla den allsvenska lågan brinnande, bara så ni vet.

D-e-t kan ha varit det sista vi såg av allsvenskan på Strömvallen på några hundra år.
I så fall var det en sista, stolt glimt av ett Gefle IF som har utmanat etablissemanget både på högsta fotbollsnivå och i längsta lokala byråkratkorridor.
Den andra halvleken innehöll allt av vilja och framför allt offensivt mod och moral som saknats i så många matcher.
Det kanske inte betyder något, men Gefle IF gav faktiskt allt man hade och presterat något som kanske var säsongens bästa fotboll.
Förresten. Det var det. Säsongs bästa insats kom i ett läge där 0–1 satt som en fylletatuering och såg ut att vara omöjlig att utplåna.
Det är därför som det kan bli seger mot IFK Göteborg, om det betyder något att vinna mot IFK Göteborg vill säga.

GIF gjorde 1–1. Orlov. Hans åttonde. Jag skrev någon gång att han skulle göra uppåt tio mål i allsvenskan och rädda GIF kvar – det får gälla fortfarande.
Och sedan bara fortsatte det.
GIF borde ha gjort 2–1 – Dahlberg var närmast när han sköt men Daniel Sjölund nickade bort bollen på mållinjen. Gamle Hasse hade ett jätteläge vid första bollkontakten.
GIF borde ha haft en straff, när Igboananike ryckte tag i Lantto bakifrån och här var det inte nån sån där hands det går att yla mot fullmånen över utan ett helt normal, tydlig och klart bestraffningsbar ojusthet.
Straff alltså. Men ingen signal från Stefan Johannesson, Stocksund.
Bittert 1, 2, 3. Det blev aldrig något ledningsmål som kunde ha blivit ett segermål, istället otäck kontring och 1–2.

Men ett gammalt allsvenskt ordspråk lyder så här: Mot Djurgården kan man spela hur som helst – målvakten Pa Dembo Touray står alltid för en bjudning. Utnyttja den.
Prince Ikpe Ekong trodde att han nickade Omar Jawos långboll tillbaka till Touray, men den väldige och rätt sköne Djurgårdsmålvakten var inte där han borde ha varit.
Klockan visade på 92,16.
Djurgårdarna deppade, jag mådde kanske inte riktigt som en prins – men 2–2 var ju i alla fall nånting som gav en poäng och ett litet, litet, litet hopp om allsvenskan.

Bittert 4: I pappershögen på skrivbordet har jag en rad uträkningar som skulle kunna ge akademisk examen i matematisk teori.
I en av dessa synska försök att rädda kvar GIF i allsvenskan fanns att Halmstad faktiskt skulle kunna bli en räddningsplanka. Och vad händer, jo Helsingborg körde över Halmstad på Örjans vall med 4–2 (mål av Gerndt, hans 20:e) och hade GIF vunnit i går hade man haft Halmstad inom räckhåll.
Men inte.
Sedan vann AIK mot Elfsborg, och då klarnade det. något.
Nu handlar det om Gefle IF och Åtvidaberg.
Eller om Mjällby, som ska räcka en hjälpande hand genom hela fotbollssverige i kväll.

Mer läsning

Annons