Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF:s krav på kommunen – nytt konstgräs i sommar

Gävle kommun har budgeterat att byta konstgräsmatta på Strömvallen nästa år till en kostnad av 8–10 miljoner.
Men Gefle IF vill att den byts redan i sommar.
– Även om det går att flytta budgeten från 2010 till i år blir det fortfarande bekymmer, säger Lars Sandberg på Kultur och Fritid.

Annons

Från kommunens sida finns en plan att lägga en ny konstgräsmatta nästa år, men Strömvallen är i behov att byta ut mattan som ligger och därför vill Gefle skynda på bytet.

– Vi har ett önskemål om att byta den så snart som möjligt, säger Pelle Olsson.

Mattan som ligger på just nu är i behov av att det är lite fuktigt för att den ska fungera ordentligt. Genom att själva plastgräset är strävt blir det konstiga bollbanor när det är torrt i luften. Bland annat kan bollen hoppa till när den rullar. Under måndagens match var det dock bra förutsättningar genom att det kom lite regn innan match.

– Man vill ju att konstgräset ska vara så likt en riktig gräsmatta som möjligt, säger Olsson.

Men det är ingen liten peng som det krävs. 8–10 miljoner kronor kommer det att kosta att lägga den nya planen på Strömvallen. Samtidigt ska också den mattan som i nuläget ligger på Strömvallen att flyttas till en annan plan i distriktet.

– Och även om det går att flytta budgeten från 2010 till i år blir det fortfarande bekymmer. Finns det folk som kan byta en matta med så kort varsel? Och finns det tid i spelprogramet att stänga av två planer? Men vi är i behov av en till matta, säger Lars Sandberg som är idrottschef på Kultur och Fritid.

Att flytta en matta till en annan plan är inte heller gratis.

– När man gjorde så i Södertälje blev kostnaden 700 000 kronor. Många tror att det bara är att lägga den ovanpå en befintlig gräsplan. Men det krävs så mycket mer än så, med bland annat markarbete, berättar Sandberg.

Om det är möjligt att flytta budgeten är inte säkert, men idag ska Kultur och Fritid sätta sig ner och diskutera budgeten.

– Då ska vi också prata om var mattan som nu ligger på Strömvallen kan placeras bäst och till bästa pris, säger Sandberg.

Det finns dock inget tvång att byta ut mattan eftersom den blev godkänd för spel innan säsongen.

– Men det gynnar spelet. Och det gynnar utövare och de som tittar på matcherna med en bättre matta. Spelet blir hämmat på en gammal matta när det är elitmatcher med högt tempo.

En annan möjlighet som öppnas för Strömvallen och Gästrikland om mattan byts ut till en ny är att få spela U21–landskamper. På den nuvarande mattan får just nu bara pojk- och flicklandskamper spelas, vilket det också gjort i år och i fjol.

Tanken från Gefle är att mattan i så fall ska läggas under det fem veckor långa uppehållet i sommar då U21–EM spelas.

Annons