Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF tänker med plånboken - men jag känner mig rånad

Den ena hjärnhalvan fattar vad det handlar om.

Men den andra är skogstokig.

Det skärande ljud ni hör över gator och torg i Gävle är när jag skriker som en stucken gris.

Amadou Jawo, den nya glittrande juvelen, såld till Elfsborg.

GIF tänker med vakuumet i sin egen plånbok – vi andra blir rånade på fotbollens finesser.

Annons

självplågeriet att koppla upp sig på webben och höra tränaren Magnus Haglund hylla nyförvärvet Jawo i Elfsborgs egen sändning.
"...en spelare med spetsegenskaper...explosiv...exceptionellt bra i man-mot-man-spelet...vi strävar efter att ha spelare som kan slå ut sin motståndare, nu har vi en till...och allt kombinerar han med teknik på högsta nivå."
Jaha, jovisst.
Det är ju en massa saker vi sett, anat oss till, förstått och siat om här i Gävle också.
Själv har jag en längre tid sett Amadou Jawo som den bäste spelare som någonsin representerat Gefle IF; inte än – men snart. Han kommer att bli det – kanske i Elfsborg, kanske nån annanstans.
För medan Johan Oremo sköt sig själv i foten med övergången till Djurgården, så tar Jawo klivet in i en mycket tryggare, mer långsiktigt tänkande miljö.
Jawo fortsätter sin karriär i en klubb som mycket väl kan vinna allsvenskan, och Amo kan mycket väl debutera i hemmamatchen mot GIF på Borås Arena söndag den nionde augusti och möta brorsan Omar.

bara säga det, unge Jawo. Elfsborg kanske är vassare och spelar roligare fotboll än GIF, men Borås är en mycket tråkigare stad än Gävle. Ingvar Carlsson kommer från Borås. Thomas di Leva från Gävle. På den nivån är det.

men nu är det fel. Tokfel. För samtidigt som GIF-ordföranden Leif Lindstrand meddelade Elfsborg lämpligt banknummer lyfte han även en revolver laddad för rysk roulett.
Gefle IF har lyckats manövrera sig fram till en position som underdog igen, gör (kanske inte just nu) succé i allsvenskan och jagar med hjälp av Hasse Berggren och Amadou Jawo den främsta placeringen någonsin.
GIF är verkligen på väg att göra lyftet, som kanske till och med kan få läktarkramarna att ruskas loss från pelarna.
Visserligen hackar det just nu, men det beror ju på att just Jawo är skadad. När han kommer tillbaka kommer GIF att starta om resan i tabellen igen, då kommer inget lag att gå säkert.
Fast så blir det inte.
GIF säljer inte sin själ, för även om det finns en imponerande och spännande grundsyn i föreningen så kan man också det ekonomiska spelet.
Men GIF säljer definitivt delar av sin framtid genom att vinka iväg 24-åringen.
Kanske hela den allsvenska existensen, för vårsäsongen gav visserligen poäng men de förräntar sig inte direkt. Nya måste in, men hur många blir det utan Jawo den yngre.
Dessutom var GIF på väg att skaffa en attityd och spelstil där man kan försvara sig mot vilket lag som helst (utom IFK Göteborg) – och sedan komma med ett knockoutslag värt tre poäng.
Utan Jawo skickas laget tillbaka några år i utvecklingen, och GIF:s supportrar känner sig förnedrade och svikna – som man gör när man hanteras som anhängare till ett lag i farmarligan.

är gammal bankman. Hade han inte varit fotbollstränare utan professionell penningplacerare, hade han levt i sus och dus, klätt sig i skräddarsytt istället för träningsoverall.
Han plockade ned en div 3-spelare från Hälsingland, och krängde iväg för runt åtta miljoner kronor till Djurgården (efter att ha fintat bort Djurgården i förstaläget, och fått Oremo att skriva på för GIF).
Han hämtade sedan upp en div 2-spelare (som Djurgården) missat från Stockholms norra förorter – och säljer med förtjänst på samma nivå.
Olsson har blick för talanger, och förmåga att förädla.
Han kunde ha varit stenrik, men nu tränar han Gefle IF och nu måste han hitta ett nytt fynd för att GIF ska fortsätta att gå runt – och han måste helst fylla på i laguppställningen redan tisdag kväll när transferfönstret stänger. Tydligen blir det ett nytt okänt namn.

Det var inte alla hörnor utan mål som höll Per-Urban vaken i nattbussen från Helsingborg.
Det var vetskapen om att Amadou Jawo redan var förlorad som störde mer än skumpandet längs E4.an.
När de vaknade till en ny arbetsdag fanns en ny uppgift.

Bosse Johansson håller på Brynäs i hockey. Jag brukar skicka ner en av våra hockeybilagor varje höst. Nu får vi se hur det blir med det...

Mer läsning

Annons