Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF testar tanzaniska landslagsmän

Kan Gefle IF täppa till några av luckorna i laget med två spelare från Tanzania?
Från och med i dag och fram till onsdag ska i alla fall Haruna Moshi och Joseph Kaniki träna med GIF.
Moshi är en offensiv central mittfältare med 24 A-landskamper på meritlistan medan Kaniki är renodlad forward.

Annons

– Vi fick en förfrågan från deras agent och eftersom de redan finns i Sverige så valde vi att låta dom provträna i några dagar. Det låter intressant och det är i alla fall helt klart värt att se vad de går för, säger GIF:s sportchef Pelle Olsson.

I torsdags var de två tanzanierna på ett första besök i Gävle och återkommer nu för att på allvar försöka få ett kontrakt.

Båda två har meriter från landslaget där Haruna Moshi bland annat spelade samtliga VM-kvalmatcher i den afrikanska gruppen som också innehöll Kamerun, Kap Verde och Mauritius. Tanzania kom trea i den gruppen och gick inte vidare i det kvalspelet till VM i Sydafrika nästa sommar.

– Det är svårt att säga vilken klass det innebär men vi vill gärna bilda oss en egen uppfattning, säger Olsson.

Båda spelarna kommer från klubben Simba SC i hemlandet där Haruna Moshi – som går under artistnamnet ”Boban” – fortfarande spelar. Kaniki spelar just nu klubbfotboll med den Rwandiska klubben Rayon FC i den högsta ligan. Båda vill dock ut i Europa och spelar och har tillsammans med agenten valt sig att titta på möjligheterna i Sverige.

Anledning att den afrikanska duon nu finns i landet är att de redan har provtränat med GIF:s allsvenska kollega Kalmar FF.

– Två duktiga spelare men vi har bestämt oss för att inte gå vidare med någon av dem, har Kalmars klubbchef Svante Samuelsson dock meddelat.

Nu är det GIF:s chans att prova de här killarna. Rene Makondele, Yannick Bapupa och Yussif Chibsah kommer ju också från afrikanska länder och har lyckats i Sverige och GIF.

– Dom kommer att vara här till på onsdag och sedan får vi utvärdera det hela om vi vill gå vidare. Det ska i alla fall bli spännande, säger Olsson.

Mer läsning

Annons