Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska GIF nå nya höjder

/

Det kommer att kosta för Gefle IF att byta Strömvallen mot Gavlevallen.
Men inte mer än det till slut smakar.
Nu startar jakten på den dubblade omsättningen på allvar.

Annons

För Gefle IF har det varit enkel matematik – så länge man tvingas spela på Strömvallen har föreningen inga förutsättningar att kunna utvecklas för att behålla allsvensk status.

Den 20:e maj uppfylls till slut klubbens högsta önskan, att få en ny arena som skapar möjligheterna man så länge saknat och längtat efter.

Gävle kommun har byggt och bekostat Gavlevallen och står även för driften. Gefle IF blir hyresgästen – och det kommer inte att bli billigt. På Strömvallen har GIF exempelvis betalat 33 000 kronor per match, nu stiger den kostnaden till 100 000.

Och inför premiärmatchen mot GIF Sundsvall kommer klubben att få avsätta relativt mycket pengar för att färdigställa arenan.

– Det kommer att kosta oss en hel del att flytta, och mest handlar det om interiör. Det finns visserligen lokalytor anpassade för kiosker, omklädningsrum, gym och behandlingsrum – men de är ju tomma och vår uppgift är att göra i ordning dem. Det är enligt det avtal vi skrivit, säger klubbdirektör Eva von Schéele-Frid.

Hur mycket pengar handlar det om för er?

– Jag har svårt att säga nån summa i nuläget. Vi jobbar fortlöpande med det arbetet och det går inte att fastställa var det kommer att hamna. Vi försöker först titta på hur mycket pengar vi har att skjuta till och sedan se hur vi kan använda dem på effektivaste sätt.

Men en sak är säker – det där är pengar Gefle IF räknar med att få tillbaka.

Med den nya arenan kan äntligen arbetet med att nå målsättningen starta – dubblad omsättning inom en femårsperiod. Det innebär en resa från cirka 30 miljoner till cirka 60 miljoner kronor.

Exakt hur ska ni lyckas med det?

– Framför allt handlar det om publiken och vad den kan erbjudas. Vi ska öka både publiksnittet och därmed även intäkterna runtom. Upplevelsen att gå på fotboll i Gävle kommer att bli en helt annan i och med att faciliteterna blir så förändrade. I och med att platserna blir bättre blir de också lite dyrare, vi har satt en prisökning på biljetterna med 20 procent. Samtliga platser är under tak och 80 procent av dem är sittplatser, tidigare har det varit det omvända med flest ståplatser.

– Vårt nya företagscenter blir förstås också en nyckel. Här ska man kunna synas och nätverka.

Gefle IF inleder ett nära samarbete med Brynäs när det gäller möjlighet till mat och dryck under matcherna.

– Vi kommer att använda Gavlerinkens restaurangverksamhet, som kommer att leverera till företagscentret men även till vanlig publik. Vi är jättenöjda med den lösningen och både vi och Brynäs kommer att tjäna på samarbetet. Det har hela tiden varit ambitionen att successivt öka samarbetet mellan klubbarna sedan det blev klart med en arena vid Gavlehov, det blir naturligt när vi blir grannar, säger Eva von Schéele-Frid.

Relationerna mellan GIF och Brynäs tycks vara bättre än någonsin.

– Ja, det ligger i bådas intresse. Framtiden känns verkligen spännande. Över huvud taget finns ju fantastiska möjligheter att utveckla hela området kring Gavlehov till något unikt, inte minst när det gäller ungdomsverksamhet. Allt fler ungdomar spelar fotboll, vi har runt 1000 aktiva i våra lag nu och fyller en viktig funktion i samhället.

Om ni dubblar omsättningen till 60 miljoner, hur ska klubben utnyttja det?

– Det är viktigt att vi fortsätter att arbeta som vi alltid gjort, att vi behåller vår stil och vår identitet. Vi ska fortsätta bygga verksamheten på samma ansvarsfulla sätt. Samtidigt kan vi få utrymme att spetsa laget på ett annat vis än vi tidigare kunnat.

I grunden handlar allt till slut om att öka den sportsliga slagkraften, men samtidigt behålla en naturlig breddverksamhet som genererar egna produkter till A-truppen.

– Att sträva efter den här omsättningsökningen är helt avgörande för att vi ska fortsätta vara ett elitlag. Arenan skapar förutsättningar för det. Sedan gäller det att ta till vara på det också, fortsätta jobba hårt och göra det vi är bra på. Nu har vi ju i alla fall en grundförutsättning att gå vidare.

Mer läsning

Annons