Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här står Aarni och drömmer om SM-guld

Mikko Aarni gör sin tredje säsong i SAIK. Han trivs som fisken i vattnet, men väntar fortfarande på det mest hägrande nappet – ett SM-guld.
– Det har varit min dröm så länge jag kan komma ihåg, säger finländaren inför semifinalserien mot Västerås SK.

Annons

Det är fortfarande snö på trottoarerna, men när Sporten möter upp 27-årige Mikko Aarni vid Krysset i Sandviken känns det ändå som vår i luften. Sambon Helena finns också med och deras vita amerikanska bulldog Arvid hoppar glatt för att väcka uppmärksamhet.

Helena och Arvid lämnar centrum och Sporten slår sig snart ned med Mikko Aarni på Lasses Konditori.

I eftermiddag är det dags för den första semifinalmatchen mellan SAIK och Västerås SK.

Mikko Aarni är laddad.

– Det är de här matcherna som är allra roligast att spela. Det är de här matcherna man tränar en hel säsong för. Vi har lagt ned ett hårt arbete, säger Aarni.

Inför säsongen 2004/2005 lämnade han sin finska moderklubb Tornio PV för två säsonger i Kalix. Sedan blev det SAIK, där Aarni nu gör sin tredje säsong. Han har ett år kvar på sitt kontrakt.

Ett av Aarnis största intressen är fiske, och han trivs också som fisken i vattnet i Sandviken.

– Jag trivs jättebra. Det är en lugn stad och inte för stor, säger Aarni.

Han har missat några matcher under säsongen på grund av en ljumskskada, men på 21 matcher i grundserien hann han göra 17 mål och fyra assist. I kvartsfinalmatcherna mot Hammarby blev det två mål och ett assist.

– I den andra matchen mot Hammarby fick Mossberg mitt mål, men det var jag som gjorde det. Mossberg sköt och jag slog in returen. Men det spelar ingen roll vem som får målen, säger Aarni med ett skratt.

– Det började riktigt bra för oss. Men kring jul hände något, vi började släppa in många mål och tappade i tabellen. Efter VM snackade vi ihop oss och justerade taktiken. Vi hittade våra roller igen.

SAIK inledde säsongen med att spela med en spetsforward, två offensiva mittfältare och två defensiva. Så småningom blev det två forwards, två offensiva mittfältare och en defensiv. Nu har laget återgått till ursprungsuppställningen.

– Det känns rätt, säger Aarni.

– Ja, jag har alltid spelat som spets. Det är bara att acceptera vad tränarna säger och jag försöker alltid spela som jag blir tillsagd. Och jag ger alltid allt för att vinna.

Mikko Aarni har ett VM-guld och tre FM-guld på meritlistan. Han saknar dock det som han helst av allt vill ha – ett SM-guld.

– Det har varit min dröm så länge jag kan komma ihåg. SM-guld är det största man kan vinna inom bandyn.

– Ja, jag tycker det. Här jobbar man elva månader tillsammans för att nå så långt som möjligt. I ett VM är laget samlat i två veckor för att spela en turnering. Det blir inte på samma sätt. Det är stor skillnad, men samtidigt är det svårt att jämföra.

Västerås SK är Mikko Aarnis favoritmotståndare i hela elitserien.

– De spelar rolig bandy. De försöker alltid vinna sina matcher genom att anfalla och tänker inte bara på defensiven, säger Aarni som gjorde ett mål mot VSK i grundseriens sista omgång (4–3 till SAIK, samma siffror VSK vann med på Jernvallen i premiären).

– Det brukar vara jämna matcher mot VSK. Vårt defensiva spel måste fungera och sedan måste vi ha tålamod och lita på att målen kommer. Det är viktigt att vi varierar spelet. Hörnorna kommer också att spela stor roll.

Efter fotograferandet viker Mikko Aarni av mot Jerntorget. Om hans dröm går i uppfyllelse finns det all anledning att återvända dit...

026-15 93 85

Mer läsning

Annons