Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedvall: "Det syns tydligt att han kastar sig"

/
  • GIF-målvakten kollar repris efter repris på situationen som gav Häcken straff och 1–1. Han, liksom alla andra, konstaterade att Paulinho föll väldigt enkelt.

Här ser GIF-målvakten straffsituationen som gjorde att Häcken fick 1–1 i repris – och konstaterar:
– Jo, det syns ju tydligt att han kastar sig.
Tränaren Roger Sandberg var ännu mer upprörd över Paulinhos filmning.
– Jag tycker det är för dåligt alltså.

Annons

GIF gjorde en makalöst imponerande första halvlek, tog ledningen och hade bud på mer – och vi får återkomma till den.

För allt grumlades och överskuggades av situationen som ledde fram till Häckens 1–1-mål bara minuten in i andra halvlek.

Häckens anfallare Paulinho hann först på ett inspel från vänster oich stötte bollen ut över kortlinjen samtidigt som Emil Hedvall kommit ut för att avvärja.

– Jag går ut men är försiktig eftersom jag är rädd för att dra på mig en frilägesutvisning annars. Är det en touch så är den minimal. Jag hör ingen signal först och tror att det inte är någon fara – men så märker jag att han blåst för straff, suckar Hedvall.

Paulinho satte själv straffen säkert och matchen slutade 1–1.

Efteråt tar GIF:s andretränare Thomas Andersson fram en portabel dator och visar straffsituationen i omklädningsrummet. Emil Hedvall tittar och rycker sedan på axlarna.

– Ja, det syns ju tydligt att han kastar sig. Men vad ska man göra åt det nu? Domaren kan ju inte ändra sig i efterhand. Kanske stod han i en dålig vinkel, jag vet inte.

Tränaren Roger Sandberg hade svårare att ta lätt på saken. På presskonferensen efteråt sa han rakt ut att han tyckte det var en filmning.

– Jag tycker det för dåligt alltså. Om någon sagt att vi skulle få 1–1 innan matchen hade jag varit nöjd med det, men nu känns det inte riktigt så. Det hade varit bättre om Häckens mål kommit på ett annat sätt.

Sandberg önskar sig en liknande möjlighet i svensk fotboll som i England, där man infört efterhandsgranskning på straffsituationer för att straffa eventuella filmare.

– Det vore absolut önskvärt. Men i många matcher i allsvenskan finns det ofta inte kameror för att kunna studera situationerna från tillräckligt många vinklar. Det gör det svårt.

Lite glad var ändå GIF-tränaren av det succéartade spelet i första halvlek.

GIF hade Dioh Williams på topp – men bakom honom öste Kwame Bonsu, Johan Bertilsson och Jonas Lantto friskt framåt. Kombinationerna var många och läckra.

– Grundtanken var att vi skulle spela 4–4–1–1 med Bonsu som släpande anfallare eftersom vi räknade med att Häckens skulle trycka ned oss. Men det blev ju inte riktigt så och då fanns friheten att gå framåt. Det var fint att se, säger Sandberg.

Häckens snabba mål efter paus gav en chockeffekt som gjorde att GIF tappade allt.

20 minuter in i andra bytte Sandberg ut Bonsu och ersatte med Dardan Mustafa.

– Vi vann inte längre bollar i ytan framför deras backlinje och vi ville få till en annan typ av spel. Det är något vi jobbat mycket med och som gett resultat, att vi kan ändra oss efter matchbilden.

GIF fick också stopp på Häcken och sista kvarten var lugnare.

Efterspelet hettade heller aldrig till eftersom Häckens tränare Peter Gerhardsson, som inte sett några tv-bilder, sa:

– Jag skulle också gärna se att man borde kunna granska tveksamma situationer i efterhand.

Mer läsning

Annons