Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjelte redo för GIF:s hemmapremiär

/

Inkastad på en ovan position i den allsvenska debuten.
Men Jacob Hjelte klarade det galant.
Det taktiska spelet har aldrig varit något problem för Gefle IF:s 18-åring.
– Jag är nöjd, det var ingen katastrof i alla fall, säger han inför hemmapremiären på Strömvallen.

Annons

Det dröjde bara 13 minuter av den allsvenska säsongen innan Jacob Hjelte fick hoppa in i hetluften. Med Anders Bååths fotskada var det bara att kasta överdragskläderna och ge sig ut på okänd mark som högerytter.

Anders Bååths skada består, vilket betyder att Jonas Lantto fortsätter som innermittfältare tillsammans med Robin Nilsson även mot Kalmar. Om det också betyder Jacob Hjelte som högerytter ska vi låta vara osagt, ett lite tryggare alternativ kanske är att flytta upp Jacob Ericsson som vänsterbreddare och kasta in Jens Portin på sin hemtama position som vänsterback.

Oavsett vilket så har vi inte sett det sista av 18-årige Jacob Hjelte, som i fjol gjorde 19 mål som forward i U19-laget och blev delad skyttekung i den norra serien.

GIF-tränaren Roger Sandberg beskriver honom framför allt som en smart och klok spelare.

Håller du med om det?

– Jo, men det kan jag hålla med om. Jag är nog ganska smart, även utanför fotbollen. Jag tänker lite extra och tar inga förhastade beslut. Det kan både vara en fördel och en nackdel i fotbollen, att inte vara så impulsiv.

Var det extra nervöst att debutera på en ovan position?

– Lite nervöst var det, speciellt när de sa det första gången, du kanske blir högerytter nu. Samtidigt är det kul att tränarna tror på en som spelare och att man ska klara av det.

Vad var det svåraste?

– Jag blev ju så himla trött. Det är svårt att veta när man ska vila och när man ska springa så det blir att man springer i fel ögonblick. Jag hade fått instruktioner om att pressa hårt på deras vänsterback så det var det jag gjorde. Försvarsspelet var väl inte det lättaste, men jag tycker det gick helt okej. Jag har sett klipp från matchen och det såg väl sådär ut ibland, men jag får vara nöjd ändå, det var ingen katastrof.

Jacob Hjelte är uppvuxen i Lexe. Moderklubben är Hagaström och han kom till Gefle IF som 14-åring, efter två år i Gävle GIK. Där återförenades han med barndomskompisen Erik Olsson, som också är Hagaströmskille från början. I vår tar han studenten från samhällsprogrammet på Borgarskolan, men några direkta framtidsplaner har han inte i nuläget.

– Jag ska plugga vidare i alla fall, men vad det blir får vi se. Jag gillar matte, så det blir nog något sånt.

Under Jacobs uppväxt har Gefle IF i princip alltid varit ett allsvenskt lag, och det har blivit många matcher på Strömvallens läktare. Nu återstår endast tre innan flytten till Gavlehov.

Har du nån favoritspelare i GIF genom åren?

– Jag har alltid gillat Mikael Dahlberg, det är en skön kille. Jag har kollat en hel del på honom, och är nog lite lik i spelstilen också. Han är en väldigt bra bollmottagare, och en smart spelare som kan spela på många positioner.

Hur mycket drillas ni taktiskt som ungdomsspelare?

– En hel del, steget rent taktiskt upp till a-laget är inte så stort. Vi drillas rätt hårt och när man väl kommer upp har man rätt bra koll på grejerna. När jag kom till GIF i pojkallsvenskan var det en chock däremot, då hade jag ingen koll alls.

Kalmar har han aldrig mött. Eller så här: Kalmar har aldrig mött Jacob Hjelte.

Mer läsning

Annons