Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta poängen till Hugosson igen

Mattias Hugosson var bäst i Gefle IF – i år också.

I går kväll kom han undan med blotta förskräckelsen när gästernas Alieu Jagne sköt över i friläge.

– Det var en väldigt obehaglig situation, säger målvaktsveteranen.

Annons

Om GIF Sundsvalls Alieu Jagne fått bättre träff på bollen när han helt plötsligt blev frispelad vid ställningen 0–0 i första halvlek, ja, då hade allt kunnat bli annorlunda.

Men Mattias Hugosson gjorde ett strategiskt val som visade sig blir mer rätt än han vågat hoppas.

– Jag var orolig för att han skulle lobba över mig om jag rusade ut mot honom direkt. Därför stod jag kvar lite, berättar Hugosson.

– Sedan fick han en konstig träff och sköt över. Men det var en väldigt obehaglig situation. Det hade blivit jobbigt om de fått 1–0 där.

GIF-keepern hade inte särskilt mycket att göra i kvalreturen. Men på Ari Skulasons jätteskott, också det vid ställningen 0–0, fick han sträcka ut sig i hela sin längd när han stötte bollen till hörna.

– Äh, den var lugn, jag hade koll på den. Det enda farliga de hade var väl när de slog den snabba hörnan efter att vi hade gjort 1–0. Hannes Sigurdsson nickade utanför, det var nog den farligaste chansen.

36-åringen tyckte att GIF gjorde en "otroligt stabil insats".

– Jag är så jävla imponerad av laget. Så kallt vi gör det, speciellt i de här två sista matcherna. Vi stressar aldrig upp oss trots att det är ett utsatt läge.

– Det är så jäkla skönt. Jag har sagt till min fru att man lever som i en bubbla. Det hänger över en hela tiden: "vi är på väg att åka ur, vi är på väg att åka ur."

Nu grejade GIF kontraktet till slut, mycket tack vare Hugossons stabila målvaktsspel. När vi summerar säsongen är han återigen den som fått högst betyg i laget, om vi bortser från Alexander Gerndt som ju lämnade för Helsingborg i somras. Samma bedrift lyckades "Hugo" med 2007 när han dessutom hade bästa räddningsprocenten i hela allsvenskan.

– Jaha, men jag vet ju inte hur bra ni är på fotboll, säger Hugosson skämtsamt om Sportens betygssättning.

– Det var en okej säsong för min del. Jag är helt klart nöjd med en massa matcher, men vi har släppt in många mål också, även om jag inte har slängt in alla bollar.

– Det har varit upp och ner för hela laget. Alla är otroligt glada över att vi säkrade kontraktet, men att vi hamnade där vi hamnade är vi inte så nöjda med.

Du har stått alla matcher sedan GIF gick upp i högsta serien. Inte läge att låta någon annan stå en enstaka?

– Hehe. Du vet, det är en kamp varje gång. Det är hårt jobb som gäller om jag ska behålla platsen. Nu har jag ett år kvar på kontraktet, och det ska bli jäkligt roligt.

Förra säsongen vann ytterbacken Andreas Dahlén, nu i tyska andraligan, Sportens poängliga.

Mer läsning

Annons