Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas att det går enligt ritningarna

De känner varandra väl.
Ola Grönberg och Thony Lindquist har kamperat ihop förut.
– Thony är ett oerhört bra bollplank, säger Ola.
– Ola är en nyfiken, engagerad tränare, säger Thony.
Tillsammans leder de unga SAIK i vinter.

Annons

De har känt varandra länge, SAIK:s nya tränarduo – frågan är när de egentligen stötte på varandra för första gången?

– Ja, du. Det måste ha varit i slutet av 80-talet, när jag tränade Skutskär och vi mötte SAIK i nån match, säger Thony Lindquist.

Han är tillbaka i svensk bandy igen – som bollplank och kunskapskälla till Ola Grönberg – som i sin tur är tillbaka inom SAIK:s organisation efter en utflykt söderut.

Förra säsongen var det Motala som gällde för Olas del, hans första säsong som huvudtränare för ett elitserielag – medan Thony var inne på sitt fjärde och sista år som ledare inom rysk klubblagsbandy.

Kontakten de upprättat genom åren har de behållit längs vägen.

– Ola var nog den utanför min familj som jag pratade mest med när jag var i Ryssland. Vi brukade ringa varann med jämna mellanrum och snacka bandy, berättar Thony.

Thony hade Ola som spelare i SAIK i början av 90-talet och han säger att han redan då såg att det fanns en blivande tränare i honom.

– Ola var ju en av lagets informella ledare ute på isen som vi tränare ofta utbytte åsikter med. Han hade sakliga synpunkter och var ofta först att ta till orda.

Själv hade inte Ola några speciella tankar på att bli tränare, inte så länge han fortfarande spelade.

– Det var mer att det föll sig naturligt att det blev så, säger han.

Han började som juniortränare. Snart blev han också målvaktstränare.

Ola och Thony jobbade tillsammans i SAIK till och med säsongen 97/98. Året före var de med om att ta SM-guld. Då var Ola målvaktstränare och Thony assisterande bakom Sören Persson.

De hade också ansvaret för U23-landslaget tillsammans under ett år i mitten av 90-talet.

Nu, drygt tio år senare, har de återförenats och rollerna är förändrade.

Ola är huvudtränare och coachar laget. Thony är bollplanket som står i bakgrunden – eller på läktaren...

När de jobbade i SAIK i mitten av 90-talet var Thony ofta placerad på åskådarplats med ett headset för att följa matcherna från en annan vy.

– I dag finns det sådana här, säger Thony och håller upp mobilen.

Rätt vad det är kan vi alltså få se Thony i publiken.

– Vi har pratat lite löst om det. Men det är svårt att göra förändringar under matcher i dagens bandy, det är inte som i hockey. Så vi får se hur det blir, menar Thony.

Med Motala rivstartade Ola Grönberg fjolårssäsongen. Laget var ett topplag i inledningen och tog sig så småningom till kvartsfinal – där det dock blev stopp mot SAIK.

– SAIK var ett bättre lag helt enkelt. Vi gjorde vad vi kunde men med sin skicklighet utnyttjade de våra misstag, konstaterar Ola.

– Cirka tusen matcher skulle jag tro, det är en oerhörd kunskap som försvunnit, en kunskap som man inte ersätter på ett eller två år. Med de somhar lämnat behöver vi inte diskutera. Vi har det lag vi har.

Ola menar att man inte kan ha samma förväntningar på laget som de senaste säsongerna.

– Det är unga spelare, misstag kommer att märkas mer. Folk måste ha tålamod, det är inte samma SAIK som tidigare, vi har inte samma slagkraft, menar han.

– Jag tycker inte man ska ha höga krav. Slutspel är en realistisk målsättning, säger SAIK:s nye huvudtränare med bara ett par dagar kvar till elitseriepremiären.

Annons