Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hugo” har greppet

Mattias Hugosson leder målvaktsligan – och har satt ett personligt rekord utan att veta om det.
För första gången har han hållit nollan tre allsvenska matcher i rad.
– Kul att få veta, det visste jag inte, säger ”Hugo” inför kvällens möte med IFK Göteborg borta.

Annons

Efter Elfsborgs och Anders Svenssons sena frisparksmål på Strömvallen i fjärde omgången har Hugosson spikat igen.

Nollorna mot i tur och ordning Gais, Malmö FF och Örebro är historiska – både för Hugosson och Gefle IF. Tidigare säsonger har ”Hugo”, som stått i samtliga matcher under denna allsvenska sejour, tagit för vana att hålla nollan två gånger i rad vid ett eller ett par tillfällen. Tre i rad har han aldrig lyckats med – förrän nu.

– Det där har jag inte haft en tanke på, jag vill bara att vi ska vinna matcher. Men det är klart att det är bra, om jag håller nollan är ju chansen större att vi vinner, säger Hugosson.

Med sina 90 procent i räddningsstatistiken är han till och med snäppet vassare än när han vann målvaktsligan 2007 och var så het att kvällens motståndare gjorde allt för att få GIF-keepern till Göteborg.

Efter ett tyngre fjolår får man säga att det är en ganska remarkabel comeback som 35-åringen svarat för.

– Det har varit viktigt att få en bra start på serien, det gäller nog vilken position man än spelar på. Förra säsongen tycker jag själv att jag gjorde några tveksamma ingripanden, säger Hugosson.

– Men egentligen känns det som det bara är en match jag har fått jobba i, mot Malmö borta. Annars har de ju gjort ett fantastiskt jobb framför mig.

Tränarna Urban Hammar och Pelle Olsson är inne på att Hugossons statistik hänger ihop med att Hugosson och det nya mittbacksparet – Daniel Theorin och Omar Jawo – så snabbt hittade rätt tillsammans.

– De har skapat ett tryggt samarbete. Jag tycker att de utstrålar ett självförtroende hela tiden, säger Olsson.

– Sedan har det inte blivit så många inspel centralt utan väldigt mycket inläggsspel – och det är ju Hugossons starka sida, fortsätter han.

En fjärde raka nolla mot IFK Göteborg i kväll är kanske för mycket begärt – Blåvitt saknar ju inte direkt offensiva hot och har dessutom tre raka hemmasegrar och totalt 10–0 i målskillnad.

Lägg därtill att Göteborg har fyra raka segrar mot GIF.

– Det lät ju inget bra, men det är ett fantastiskt bra fotbollslag vi möter. Det blir en härlig utmaning att åka ner dit, säger Hugosson.

Med sig har han vetskapen om att han är allsvenskans bäste målvakt just nu, att GIF ännu inte förlorat borta – och minnet av 1–0-segern i Göteborg 2005.

– Det var Bernhardsson (Daniel) som nickade in det målet. Det vill han gärna bli påmind om, säger Hugosson med ett skratt.

 

Mer läsning

Annons