Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fara för SAIK:s elitlicens

Bandyförbundet vill se en förlängd säsong – men har släppt hallkravet.
Det gör att SAIK klarar elitlicensen även om man skulle kastas ut från Göransson Arena januari–mars.
– Men det är väldigt synd om det blir så, säger Håkan Ramsin, ordförande i förbundet.

Annons

Före sommaren kommer svenska bandyförbundet att fatta beslut om förlängd säsong i elitserien. Det innebär att man, från och med 2012/2013, troligen inleder två veckor tidigare än normalt och avslutar en vecka senare.

– Inget beslut är fattat, men av ekonomiska skäl skulle det vara bra med fler matcher och dessutom skulle man få en bättre säsongsplanering, det är för komprimerat som det är nu, säger Lars Olofsson, som är med i den arbetsgrupp som jobbat med frågan.

– Vi har skickat ut en enkät till alla klubbar och en övervägande majoritet vill ha förlängd säsong.

Detta för dock med sig krav på att klubbarna kan garantera spelduglig is under en längre period än tidigare. Troligen blir det en del av elitlicensen – kan man inte garantera spel från mitten av oktober till slutet av mars blir det inget spel i högsta serien.

– Vi har inte diskuterat det så konkret, men det blir ju en följd av det, säger Olofsson.

– Man måste kunna genomföra en längre säsong, och om man har bra kylaggregat utomhus eller har ett bra geografiskt läge så klarar man det ändå.

Bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin har vid upprepade tillfällen sagt att man senast 2013 ska införa ett krav på att alla elitserieföreningar måste ha hall. Det är dock inte aktuellt, och Ramsin menar att han har missuppfattats tidigare.

– Det har aldrig varit fråga om något krav på hall, utan krav på förlängd säsong. Men man kan väl säga att det i framtiden blir jäkligt besvärligt för de som inte har en hall. Och det blir svårt att få folk att vilja spela för en klubb som inte har det, säger Ramsin.

Att SAIK eventuellt kastas ut ur Göransson Arena under perioden januari–mars beklagas av både Håkan Ramsin och Lars Olofsson. Men det påverkar inte klubbens möjlighet att få elitlicens i framtiden.

– De har ju inga problem att spela utomhus i Sandviken under den perioden, så de påverkas inte av det här, säger Olofsson.

– Naturligtvis är det väldigt synd. Och jag tycker att det är orimlig ståndpunkt från kommunens sida, säger Ramsin.

Ett exempel på en klubb som kan få det jobbigt med en förlängd säsong är Hammarby, som inte har några planer på att byta ut Zinkensdamm mot en hall.

Förbundet har dock inga planer på att skicka Stockholmslaget ur elitserien på grund av detta.

Lösningen kan bli att Hammarby får spela vissa matcher på annan ort, exempelvis i Västerås, eller att laget inleder säsongen med ett antal bortamatcher.

Mer läsning

Annons