Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte som i tisdags - och inte ens 0-0

I flera dagar har jag träffat folk som har tjoat och tjimmat och gjort vågen över att de var där och fick se Gefle IF göra 3–0 mot Helsingborg.
Det var i tisdags.
I går var i går och det enda jag såg var att det blänkte 0–0 mest hela tiden i konstgräset och jag hade oerhört svårt att förstå vad alla hade surrat om.
Sedan blev det 1–2 bara sådär, och då var det bara tabellen att glädja sig över.
IFK Norrköping förlorade, Gif Sundsvall förlorade – med nio omgångar kvar av allsvenskan ligger GIF plötsligt på kvalplats för att man förlorade lite lagom.

Annons

Malmö FF verkade efter en rad matcher utan seger ha bestämt sig för att komma till rätta med spöklaget Gefle IF och det på den av alla skånska lag så hatade Strömvallen.
Fram till i går hade mäktiga MFF tre raka förluster på konstgräset, 1–2, 3–4 (just den matchen, den MFF ledde med 3–0...) och 1–2 även i fjol.
Därför rullade Roland Nilsson ut en betydligt mer koncentrerat, speciellt taktiskt, lag än Bosse Nilssons lättsinniga Helsingborg.
MFF stängde allt utom kioskerna på Strömvallen, dit det nu är så lätt att ta sig när det är så få på matcherna.
Daniel Andersson, han som faktiskt var alldeles otroligt bra i det där EM-slutspelet som vi försöker förtränga, hade fler bekanta i sin egen backlinje än i övriga laget. Andersson var den som hängde mest på Hasse Berggren under stora delar av matchen.
Sedan fick mittbackarna turas om att sätta strypkoppel på Amadou Jawo, för det har motståndarna fattat nu – den GIF-spelaren är livsfarlig.

Det hade blivit 0–0 om inte GIF:s amerikanske vänsterback Ryan Raybould under några sekunder hade hunnit med att både vara osunt passiv och överdrivet optimistisk. Den svackan i bakre GIF-leden öppnade för Labinot Harbuzis prickskytte till 1–0 och öppnade hela matchen.
2–0 var däremot snyggt, ett Malmömål med kvaliteter.
Sedan Woxlin missat en straff, reducerade Amadou Jawo med sitt tredje allsvenska mål för säsongen – dock det enda icke poänggivande. Men samtidigt som det gav GIF en sista chans i matchen, så kanske det ger Jawo ytterligare energi i forwardsspelet.
Jawo var en av få spelare som var i hyfsad närhet av den prestationen som alla pratade om från i tisdags.
Det är också han som är årets stjärnskott och som kommer att rädda klubben kvar i allsvenskan – och samtidigt bli nästa kassako.

Första målet är inte viktigt i allsvensk fotboll, det är helt livsavgörande för Gefle IF. De ynka fem matcher man har vunnit har man självklart gjort första målet – den enda gång det blivit poäng utan inledningsmål var mot Helsingborg borta när Jawo kvitterade i slutminuterna (och så 0–0 mot Ljungskile).
I raden av förluster, de är 14 nu, har GIF visserligen gjort första målet i två men förlorat ändå.
En var den där snömatchen, jag skyller nästan hela säsongen på den, mot Djurgården – och så förlusten på Söderstadion mot Hammarby. Den känns också fortfarande som en förbannelse.

Det går faktiskt inte att klaga på publiksiffran på Strömvallen i går. 4 309 var ju tusen fler än som såg tidernas urladdning i tisdags mot Helsingborg, så visst är det så att bra fotboll drar.
Eller inte.
Det var bara 4 383 på Fredriksskans och såg allsvenska serieledarna Kalmar FF besegra Gif Sundsvall.

Nånstans under OS dök nyheten upp att Gefle IF:s klubbdirektör Peter Hessel bestämt sig för att sluta, mitt under brinnande allsvenska.
Antingen har Hessel tröttnat på att försöka forcera muren av läktarkramare som står stadigt placerad på Kungsbäcksvägen.
Eller också har han slagit huvudet i innertaket i småklubben GIF, där man vill ha lagom utveckling.
Nånting har gått snett i alla fall. Dummare än så är jag inte.

Mer läsning

Annons