Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järngänget är motiverat

De har hängt ihop i drygt tio år tillsammans.
Det är trion som har varit GIF-märket troget sedan den allsvenska comebacken 2005.
Nu har de åkt till Georgiens huvudstad Tbilisi för att försöka vända ett 1–2-underläge mot Dynamo Tbilisi i kvalet till Europa league.
– Vi är jäkligt motiverade, säger målvakten Mattias Hugosson.

Annons

Anfallaren Daniel Westlin gör sin tionde säsong totalt i Gefle IF. Högerbacken Daniel Bernhardsson är inne på sin elfte raka säsong. ”Värst” är Mattias Hugosson som gör sin 13:e raka säsong i GIF-tröjan.

Det är endast de tre som är kvar från den trupp som förde upp GIF i allsvenskan igen 2004.

De har alltså hunnit med att göra ett antal utlandsresor ihop – frågan är om något slår Georgiens huvudstad Tbilisi?

– Hit skulle man väl inte åka själv direkt. Det är gamla hus, och annorlunda på sitt sätt. Det är kul att vara här, men Tbilisi är inget drömresmål. Det kommer långt ner på turistlistan, säger Daniel Westlin med ett skratt dagen före returen mot Dynamo Tbilisi i Europa leagues andra kvalomgång.

– Vi var ju på läger i Sydafrika (East London) 2007. Det slår nog det här ändå, säger Mattias Hugosson.

– Och lägret i Barcelona i fjol måste nog också rankas högre, säger Daniel Bernhardsson.

Den 18 man stora spelartruppen lämnade Strömvallen klockan halv tre på tisdagseftermiddagen, för vidare färd från Arlanda strax före klockan 18.

En drygt fyra timmar lång flygresa senare, med mellanlandning i Lettlands huvudstad Riga, möttes spelare och ledare av en tryckande värme när de klev av planet på flygplatsen i Tbilisi. Då var klockan ett på natten lokal tid (23.00 svensk tid). På flygplatsen väntade spelarbussen som tog laget, och Sportens utsände, till Radisson Blu Iveria Hotel i centrala Tbilisi.

– Hotellet är bland det finaste jag sett, konstaterar Hugosson efter en god natts sömn.

– Det är bland det finaste jag bott på under min fotbollskarriär, fyller Bernhardsson i.

Georgien ligger i gränslandet mellan Asien och Europa, inklämd mellan Svarta havet och snötäckta bergstoppar i västra Kaukasien. Här var det interna stridigheter och en het konflikt med Ryssland för bara ett par år sedan, men när GIF anlände till huvudstaden Tbilisi natten till onsdagen var det lugna gatan.

De upplysta gränderna, boulevarderna och byggnaderna gav en läcker kontrast till nattmörkret.

Tbilisi, med drygt en miljon invånare, ligger i landets östra del i Kuraflodens dalgång. Här finns både det ena och det andra som kan stilla upptäckarhungern.

Men något mer än eventuellt ett par avkopplande timmar i någon grön park räknar inte Daniel Westlin med.

– Vi skickar ut ”Hugo” så får vi se om han hittar tillbaka, säger ”Sulan” och skrattar.

– Nä, men det blir nog mest att vara på hotellet, när det inte är träning och match.

Fokus på uppgiften är vad som gäller. Gefle IF är ju trots allt i Tbilisi för att försöka vända ett kärvt läge (1–2 i första mötet på Råsunda) till avancemang. I potten: Sturm Graz och tredje kvalomgången till Europa league.

– Vi är jäkligt motiverade. Sturm Graz är inte Liverpool, men vi skulle ha en chans mot dom och därför vore det stort att gå vidare, sa Mattias Hugosson innan det var dags att börja ladda för träningen.

Mer läsning

Annons