Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laget före jaget – så ska Chibsah ersätta Woxlin

Han väntar fortfarande på sitt första allsvenska mål.
Men egentligen kunde Yussif Chibsah inte bry sig mindre om just den detaljen...
– Jag är inte här för att synas för egen del utan för att hjälpa Gefle IF att vinna fotbollsmatcher. Laget kommer alltid i första hand.

Annons

Vi inleder samtalet med 25-åringen från Ghana med att kalla honom en lagspelare. Just det ordvalet gillar han och skiner upp i GIF:s omklädningsrum efter den sista träningen inför dagens match mot Hammarby på Söderstadion.

– Det hjälper inte mig som fotbollsspelare om jag gör en massa mål och bara spelar för mig själv om GIF förlorar. Allting går hand i hand och det gynnar självklart varje enskild spelare om laget vinner matcher och går bra, förklarar Chibsah enkelt.

Han vill dock gärna se att han själv utvecklar sitt spel från den första säsongen i europeisk fotboll och höjer sin egen nivå.

– Det är så det ska vara. Det tog ett litet tag att komma in i det svenska sättet att spela fotboll och det får man acceptera som ny. Nu har jag varit här ett år och vet bättre hur allting fungerar.

Han trivs i Gävle och har gjort det sedan han kom förra vintern.

– Stor eller liten stad spelar ingen roll alls. Det som är viktigaste för mig och min familj är att ha lugn och ro runt omkring och det har vi här, säger Chibsah och lyser upp när hans familj kommer på tal.

Hans fru och lilla dotter har precis landat i Gävle igen efter fyra månader hemma i Afrika.

– Jag har förstås saknat dom väldigt mycket och det är jätteskönt att ha dom här igen. Men det påverkar inte mig på planen. Jag är här för att spela fotboll och hjälpa GIF.

Efter den här försäsongen och den allsvenska premiären mot Kalmar FF går det redan att konstatera att Chibsah blivit bättre. Han har hela tiden sedan han kom jobbat stenhårt men nu framför allt förbättrat sitt passningsspel – även om han fortfarande kan överarbeta en del detaljer.

– Men vi får hela tiden väldigt bra hjälp av tränarna och både Pelle och Urban pratar med mig om detaljer i spelet. Det är jätteviktigt.

Efter ett år har han också ändrat lite av sin inställning till allsvenskan. Den är bättre än han från början trodde.

– Det finns flera exempel på spelare som kommit från den här ligan och tagit plats i proffsklubbar i både England och Tyskland. Sverige hade flera av sina startspelare mot Portugal senast som spelar i allsvenskan, säger Chibsah och tänker på Henrik Larsson, Adam Johansson och Rasmus Elm.

För att hänga med där krävs det att hela GIF blir bättre än den knackiga fjolårssäsongen som slutade på en 13:e placering.

Mycket jobb återstår men efter 1–1 mot regerande mästarna Kalmar är ghananen övertygad om att GIF kan komma att överraska flera motståndare.

– Vi är bättre än förra året men måste fortsätta att hålla ihop som ett lag och jobba hårt för framgången. Gör vi det kan vi överraska. Men det är fortfarande en match i taget som gäller – nu har vi glömt Kalmar och ser fram mot Hammarby.

Han vet att det blir tufft på Söderstadion och det är en speciell atmosfär. Speciellt nu när det handlar om en hemmapremiär.

– Jag kommer i håg matchen förra året när vi ledde med 1–0 men tappade på slutet när dom gjorde två snabba mål. Jag hoppas vi kan ta poäng den här gången.

Sen drar Chibsah på sig sin keps och vandrar sakta hemåt från Strömvallen. Vi tror han går en bra säsong till mötes...

 

 

Annons