Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslagsdebuten är bara början för ”Lusen”

”Lusen” är redo för den blågula debuten.

Men samtidigt siktar SAIK-backen längre än så.

– Mitt mål är att bli bofast i landslaget, säger 22-årige Linus Pettersson.

Annons

Solen skiner, Sandvikens centrala gator är välbefolkade och SAIK:s Linus Pettersson säger ”hej då” till lagkamraten Daniel Mossberg, precis vid Krysset.

Den här helgen blir de dessutom landslagskamrater, då det är dags för Linus att göra debut. Sverige möter Ryssland i två träningslandskamper, i Västerås i dag och i Vänersborg i morgon.

– Det ska bli riktigt kul. Jag har satsat för det här sen jag började spela bandy. Nu får jag ett kvitto på att jag har gjort rätt saker, säger ”Lusen” och kisar mot solen.

Vi slår oss ned vid ett bord på Lasses Konditoris uteservering. Det blir ett mycket trivsamt samtal där Linus berättar om flytten från Motala, sin relation till övriga landslagsspelare och varför han inte vill bli anfallare.

Linus flyttade från hemstaden Motala till Sandviken 2003 – för att satsa helhjärtat på bandyn.

Tre år på bandygymnasiet i Sandviken såg till att lägga grunden för det som nu har gett honom en plats i blågult. I fjol visade Linus Pettersson att han förtjänar platsen, med sitt mogna spel i SAIK-försvaret.

– Det gick riktigt bra förra säsongen, framför allt i slutspelet.

– Jag vet inte, det är svårt att säga. Man vet ju inte hur förbundskaptenen tänker. Men fjolårets prestationer spelade nog en avgörande roll.

Landslagstruppen samlades i Västerås i torsdags och på resan dit gjorde Linus sällskap med Daniel Mossberg, Daniel Berlin, Christoffer Edlund samt SAIK:s materialförvaltare Ronald Grönberg. På ett sätt är det en ny situation för Linus, men å andra sidan är han redan bekant med vad som gäller.

– Jag känner ju de flesta i truppen. Antingen har man spelat mot dom eller träffats på olika cuper. Bandy är en så pass liten sport, säger Linus och tar en klunk av sitt kaffe.

– Nej, jag brukar aldrig bli nervös. Det ska bara bli kul att spela med de bästa. Jag ska gå ut och visa att jag vill komma tillbaka till landslaget.

Linus spelade både ishockey och bandy hemma i Motala i sju till åtta år, men vid 14 års ålder valde han att sluta med ishockeyn.

– Det bara blev så. Jag kände att bandyn var rätt. Det valet ångrar jag inte i dag, säger Linus och tar en klunk av sitt kaffe.

Det långsiktiga målet har han klart för sig:

– Självklart siktar jag på att bli bosatt i landslaget, och sedan vore det kul att få spela i Ryssland nån gång. Jag ska fortsätta utvecklas, jag är fortfarande ung.

Kontraktet med SAIK sträcker sig till och med säsongen 2011/2012. Och han trivs utmärkt med tillvaron.

– Det är sköna grabbar i laget, och jag har fått många vänner i Sandviken. Ja, jag har fler kontakter här än i Motala. Man saknar sin hemstad mindre och mindre.

Linus är en viktig pjäs i SAIK, men av naturliga skäl är det andra som får mer plats i rampljuset.

– Vi bygger vårt spel kring Mossberg, Muhrén, Berlin och Edlund. Det ska vi göra, eftersom de fyra är så pass skickliga. Edlund blir hemskt viktig för oss den här säsongen.

Spelarna som Linus räknar upp bidrar samtliga till målproduktionen. Linus själv har annat att tänka på.

– Min roll är att bädda för dom där framme. Det känns skönt, det är lika bra att andra får sköta dribblingarna och målgörandet. Jag tittar hellre på, säger Linus Pettersson och skrattar.

Mer läsning

Annons