Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantto spelar varje minut: "Håller alltid hög nivå"

/
  • Jonas Lantto är en av fyra GIF-spelare som inte missat en minut i årets allsvenska. Och Gefle IF är också laget som använt minst antal startspelare under säsongen.

Roger Sandberg litar på sin startelva. Gefle IF är laget som bytt allra minst från match till match under säsongen.
Fyra spelare har varit på planen varenda minut – däribland mittfältaren Jonas Lantto.

Annons

Kontinuitet är ett ord som ofta används i fotbollsvärlden för att förklara ett lags framgångar. För Gefle IF har det närmast varit en varustämpel under klubbens tid i allsvenskan, först med Pelle Olsson och på samma sätt med Roger Sandberg på tränarbänken.

Inget lag har använt färre startspelare under säsongens gång, 17 stycken. Fyra spelare; Emil Hedvall, David Fällman, Martin Rauschenberg och Jonas Lantto har spelat varenda minut. Nio spelare har startat 23 eller fler matcher, och hade det inte varit för skadeperioderna för Johan Oremo och Anders Bååth hade de varit elva.

– Den grundläggande förklaringen är att vi har klarat oss bra både från skador och avstängningar. Det är inget självändamål i sig att använda samma spelare hela tiden, men det ger en trygghet när man spelat ihop mycket som är svår att träna på, säger GIF-tränaren Roger Sandberg.

Frågan är om resultatet hade blivit detsamma om Gefle IF som klubb hade haft större ekonomiska muskler, och därmed också en bredare trupp att utnyttja.

– Det är en hypotetisk fråga, jag är väldigt nöjd med den trupp jag har i dagsläget, säger dock Sandberg.

Daniel Bernhardsson spelade varenda minut fyra säsonger i rad, 2008-11, och Jonas Lantto har en bit till det. Men det är ändå uppseendeväckande att en mittfältare aldrig lämnar planen under en säsong.

Varför byter du aldrig ut honom?

– Vad ska man säga, han är uthållig, och väldigt stryktålig. Det är en så jämn spelare, även om han också har bättre och sämre dagar så håller han alltid en hög nivå. Och det uppskattar man som tränare. Och när han är på sin höga nivå håller han väldigt hög allsvensk klass.

Hur hög då?

– Så hög att jag är förvånad att ingen storklubb varit på och försökt värva honom någon gång. Men jag är inte säker på att han skulle flyttat ändå.

Du har bytt ut Johan Bertilsson på andra kanten 13 gånger. Är det annat med honom?

– Jo, men det är det. Han är en mer explosiv spelare och blir tröttare under en match. Och så har han kanske inte samma jämnhet, Johan spelar ofta med små marginaler.

Söndagens motståndare på Gavlevallen, IFK Norrköping, har också en tränare i Janne Andersson som varit konsekvent i sin laguttagning. Och det tror Roger Sandberg också är anledningen till att laget är med i guldracet.

– De har egentligen samma startelva som i fjol, det är bara Daniel Sjölund och Niklas Bärkroth som tillkommit. Men sån är fotbollen, kontinuitet lönar sig.

Mer läsning

Annons