Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat GIF-test

Gefle IF kommer inte att överge det invanda fyrmannamittfältet i slutspurten av allsvenskan.
Men i träningsmatchen i Strömsberg mot AIK i går var det läge att testa något nytt.
Amadou Jawo fungerade som släpande forward – och trots förlusten med 2–1 slog det väl ut.

Annons

– Vi ville ge det här en hel träningsmatch för att ha alternativ. Vi kommer inte att starta en allsvensk match så här men om vi vill spela med tre forwards är det här helt klart ett intressant sätt, sa GIF-tränaren Pelle Olsson.

Det är absolut inget helt nytt för GIF-laget. I början av 2000-talet användes systemet med framgång – då med Mathias Woxlin som den offensiva kraften precis bakom de två anfallarna. Nu testades båda Jawo och inhoppande Jonas Lantto i samma position. Jawo med Alexander Gerndt och Daniel Westlin som renodlade forwards och när Lantto kom in klev Jawo upp tillsammans med Hasse Berggren.

– När vi vill ändra en matchbild och bli mer offensiva är det här intressant. Tidigare har Jawo klivit ner som yttermittfältare men han har varit så väldigt bra i en central roll att vi ogärna vill göra så, säger Olsson.

Själv gillade Jawo idén.

– Ja, självklart är det en jäkligt rolig roll att ha. Synd bara att det här testet kom på en så tung gräsmatta och det var riktigt jobbigt. Men helt klart något att spinna vidare på, sa GIF-anfallaren.

Han var som vanligt riktigt vass och skapade mycket – både som släpande forward och sedan som renodlad topp. Han fixade bland annat den straff som Hasse Berggren dock inte sköt bättre än att AIK-målvakten Nicklas Berg kunde rädda vid sin ena stolpe.

Då ledde AIK redan med 2–0 efter mål av Miran Burgic och Daniel Mendes. Annars gjorde GIF en pigg insats och då framför allt i andra halvlek som gästrikarna dominerade och skapade massor av chanser. Förutom Berggrens straffmiss var Daniel Bernhardsson fri och Jonas Lantto prickade stolpen.

– Vi kan strunta i resultatet den här gången. Prestationen var den viktigaste och jag är riktigt nöjd med hur vi genomförde matchen.

Åtta riktigt heta chanser och 10–0 i hörnor visade väl det. Men även i första halvlek när AIK var organiserat såg det bra ut, sa GIF-tränaren.

Det välförtjänta målet kom till slut tre minuter före slutet då Anders Wikström – av alla människor – fanns i AIK:s straffområde och mycket snyggt dundrade in en volley.

– Jag har gjort ett mål tidigare med GIF. I en cupmatch precis när jag kom hit. ”Sulan” sköt på mig och in och jag tror till och med att han officiellt fick det målet. Det här var snyggare, sa Anders och skrattade.

Nu är det en dryg vecka kvar till nästa allsvenska match. Den mot GIF Sundsvall på bortaplan.

0–1 (45) Miran Burgic, 0–2 (56) Daniel Mendes, 1–2 (87) Anders Wikström.

12–4 (2–4).

Markus Jonsson, Walid Atta.

ca 300.

Mattias Hugosson – Daniel Bernhardsson, Anders Wikström, Daniel Theorin, Ryan Raybould (Andreas Revahl 46) – Yussif Chibsah (Andreas Dahlén 46), Mathias Woxlin, Johan Claesson (Marcus Hansson 75) – Amadou Jawo – Alexander Gerndt (Hasse Berggren 60), Daniel Westlin (Jonas Lantto 60).

026-15 93 84

Mer läsning

Annons