Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makondele talar ut – kunde ha blivit Gefle

René Makondele fick till slut ingen speltid hos guldjagande Helsingborg utan hamnade i BK Häcken.

I en öppenhjärtig intervju med Sporten avslöjar han nu att det lika gärna kunde ha blivit Gais eller Gefle IF – dessutom berättar han om sin gamla kompis Yannick Bapupa.

Annons

I morgon kommer den förre Geflespelaren René Makondele tillbaka till Strömvallen för andra gången den här säsongen.

Senast var i början på maj då han för ovanlighetens skull fick starta en match för sin dåvarande klubb Helsingborg. Totalt blev det tre matcher från start och fyra inhopp i HIF under vårsäsongen innan Makondele hamnade i tränaren Conny Karlssons frysbox.

Just innan det svenska transferfönstret stängdes 31 juli såldes René Makondele till BK Häcken. Efter segslitna förhandlingar kom parterna överens om en flytt direkt, i stället för att som tanken var först efter säsongens slut.

– Det kändes skönt att det blev klart. Jag fick lite speltid i Helsingborg och är nöjd med att komma till Häcken, säger Makondele när Sporten ringer upp honom i den nya hemstaden Göteborg.

Men det kunde ha blivit en annan allsvensk Göteborgsklubb för Makondele, eller för den delen även en flytt tillbaka till Gefle IF.

– Det var ganska nära med Gais. De var intresserade av mig, berättar Makondele som har en av sina bästa kompisar, Richard Ekunde, i den klubben.

• Och hur var det med GIF egentligen, ville dom ha dig?

– Jag hade ett snack med Pelle (Olsson), men dom visste inte hur det skulle bli med Alexander Gerndt då. Det var inte klart att dom skulle sälja honom till Helsingborg och samtidigt hade förhandlingarna med Häcken kommit ganska långt och jag var nära dem.

Därför blev det BK Häcken och det är därför som René Makondele ännu en gång kommer till sin gamla hemmaarena Strömvallen som motståndare i morgon.

– Vi åker buss upp till Gävle efter förmiddagsträningen i dag och det är alltid roligt att komma tillbaka. Men det är inget speciellt på det viset längre. Men självklart följer jag Gefle och pratar med några i föreningen ibland, som Danne Andersson och Pelle Olsson någon gång också, berättar Makondele.

• Anders Berg, som gjorde mycket för dig och klubben, blev uppsagd från sitt jobb i GIF. Vad tycker du om det?

– Det var tråkigt, jag vet inte riktigt vad som hände. Men jag har hört att situationen med Bapupa blev för mycket, men jag vet inte. Berg hjälpte mig och Bapupa väldigt mycket i alla fall.

• Du är själv en av dom som blivit såld mitt under en säsong. Vad säger du om att GIF hela tiden säljer sina bästa spelare?

– Det är svårt det där. Du satsar allt på en spelare och har jobbat med honom länge och sedan säljs han. Det påverkar laget på många sätt och det är svårt för tränaren och spelarna att veta hur man ska jobba sedan, när man får en ny spelare på den positionen.

• Tror du att GIF klarar sig kvar?

– Jag tror dom klarar det, men dom har vissa problem nu. Dom har många duktiga spelare så dom ska inte behöva åka ur.

• Men i morgon vill du förstås göra mål mot dem?

– Nja, hehe! Det är inte så viktigt att jag gör det.

• Men du känner att du har fått förtroende i Häcken?

– Jag hoppade in i mina två första matcher och spelade hela matchen mot Elfsborg senast som vänstermittfältare, samma position som jag hade i Gefle.

– Jag känner att jag kommit till ett lag som passar mig, Häcken vill spela en fotboll som jag vill spela.

När Makondele lämnade Gefle sommaren 2007 för spel i Helsingborg var tanken att han via Skåneklubben skulle ta sig ut till de stora ligorna i Europa. Så blev det inte men han verkar trots allt ganska nöjd med tillvaron just nu.

Med BK Häcken har 28-åringen skrivit ett kontrakt som löper över 3,5 år och han kan leva riktigt bra på sin sport.

– Jag har varit i Sverige i tio år nu och att spela här är så nära man kan komma att spela ute i Europa. Om jag jämför med mina gamla kompisar hemma i Kongo så har dom flesta slutat spela eller är kvar i någon klubb där. För folk hemma så är jag proffs i Europa, det räcker.

• När vi pratar om gamla kompisar – har du någon kontakt med Yannick Bapupa?

– Nej, ingenting sedan det där hände. Jag har inte hört något från honom, men vad jag vet så bor hans familj i Kalmar.

• Vad säger du om att han hamnat i fängelse?

– Det är en jävla tråkig historia. Annars vet jag inget, jag har inte pratat med honom.

I det senaste numret av fotbollsmagasinet Offside berättar Makondele i ett stort reportage om tiden sedan han kom till Sverige och först Djurgården. Då var dom tre kongoleser som delade en liten lägenhet i Hökarängen. Han, Bapupa och Blaise Mbemba.

Nu är det bara Makondele som är kvar i allsvenskan – och i morgon är han på Strömvallen igen.

• Vem tror du förresten vinner SM-guldet i år, Malmö eller Helsingborg?

– Jag tror att HIF tar det.

• Så du är inte besviken på dem och håller på Malmö i stället?

– Nej, varför skulle jag vara arg på Helsingborg? Alla spelare kan inte vara i en klubb hela tiden. Att man inte får spela och måste flytta är en del av fotbollen.

Mer läsning

Annons