Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makondeles moderklubb kräver GIF på 150 000 kronor

GIF krävs på 150 000 kronor av den kongolesiska klubben Kinshasa City.

– På felaktiga grunder, säger sportchefen Pelle Olsson.

Annons

Det är i det senaste numret av fotbollsmagasinet Offside som spelaragenten Benjamin Moukoko hävdar att Gefle IF inte har gjort rätt för sig när Gävlelaget sålde kongolesen René Makondele för sex miljoner kronor till Helsingborg 2007. Om inte GIF snarast betalar 150 000 kronor (en fjärdedel av solidaritetsersättningen) till Makondeles moderklubb i Kongo, Kinshasa City, tänker han driva ärendet vidare till Fifas juridiska instans.

Pelle Olsson medger att han har fått in en skrivelse, men säger samtidigt att Benjamin Moukoko har vänt sig till fel klubb – och reglementet ger Olsson rätt.

– Det är den köpande föreningen som ska se till att de klubbar som spelaren har representerat i åldern 16–23 får sina tio procent av övergångssumman. Så var det till exempel när Oremo köptes 2008 av Djurgården. Det här är inget som vi är inblandade i, säger sportchefen och betonar att GIF alltid har gjort rätt för sig i sina spelaraffärer.

Det ska alltså vara Helsingborg – om uppgifterna stämmer – som inte har skött sina åtaganden.

– Det här kom verkligen som en surprise, säger Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg, medan han bläddrar i det kritikerhyllade fotbollsmagasinet.

– Jag känner inte till att vi har fått in några krav på pengar. Jag minns inte heller om vi betalade det när affären gjordes. Jag är 47 år och min hårddisk börjar bli full. jag kan inte komma ihåg allt, säger Myllenberg och förtydligar att även Skåneklubben har som policy att göra rätt för sig i sådana här sammanhang.

– Det kommer in en väldans massa krav hela tiden. Det som gäller är att man betalar pengar till de klubbar som spelaren har varit licenserad för. Jag har inte Makondeles players passport framför och kan inte uttala mig mer om det, säger han.

Den svenska klubb som den förre GIF-spelaren representerade i åldern 16–23 år är Djurgården, en klubb som enligt Benjamin Moukoko har fått sin del av kakan. Om Makondele inte var licenserad för Kinshasa City vid övergången till Djurgården ska, enligt Moukoko, pengarna tillfalla Kongo Kinshasas fotbollförbund.

– Det är ganska ofta som europeiska klubbar kör över afrikanska. Presidenterna där kan inte reglerna, säger Moukoko till Offside.

René Makondele kom till Djurgården som 20-åring 2002. Benjamin Moukoko har inte kunnat nås för en kommentar då han studerar i USA.

Mer läsning

Annons