Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mård tillbaka i startelvan – hoppas på första segern

Senast han spelade en allsvensk match var nästan exakt tio månader sedan.

Men i kväll finns mittbacken Olof Mård på planen när Gefle möter Häcken i en ny hyperviktig match.

– Det känns väldigt kul att få chansen igen, säger 21-åringen som faktiskt aldrig varit med om att vinna i allsvenskan.

Annons

Den 192 centimeter långe mittbacken, som via Valbo och Sandvikens IF, kom till Gefle slog kanske inte igenom med dunder och brak under förra säsongen. Men han fick åtminstone spela fem matcher och spåddes bli en riktigt het utmanare till mittlåset Omar Jawo/Daniel Theorin i år.

Men en kall vinterdag i februari förstördes stora delar av säsongen för Olof Mård.

– Jag bröt fotknölen. Det var här ute, säger han och nickar mot Strömvallens gröna platsmatta en stund efter att gårdagens träning slutförts.

Efter operation, gips och fem veckor på kryckor tog det sedan drygt fyra månader att komma tillbaka i full fotbollsträning igen.

– Efter sommaruppehållet var jag tillbaka och spelade min första U21-match i juni. Sedan har blivit några matcher till i u-laget.

Men i kväll är det allvar och fullt fokus när Mård går in i backlinjen i stället för skadade Daniel Theorin.

Särskilt nervös är han inte, trots att det bara blivit fem allsvenska matcher hittills i karriären och ingen seger. Den senaste är alltså så långt bak i tiden som serieavslutningen hemma mot Örgryte i början på november förra året. Då blev det 2–2 och matchen innan, mot just Häcken, slutade 0–0.

– Nä, jag säger som Mats Sundin sa när han skulle göra come back efter någon skada. ”Det är som att cykla, vissa saker sitter där”, flinar Mård.

Men att han går in i backlinjen är inte den enda ändringen till mötet med Häcken. Yussif Chibsah drog på sig sin sjätte varning för säsongen senast mot Mjällby och är avstängd. Dessutom var anfallsveteranen Hasse Berggren sjuk i går och tränade inte.

Men tränarparet Urban Hammar och Pelle Olsson har inte legat sömnlösa och funderat över hur man ska formera laget till kvällens match.

– Nej, vi fick ganska snabbt klart för oss hur vi ska lösa det här, säger Pelle Olsson.

Och Sporten kan berätta att förutom att Mård och Jawo spelar innerbackar så flyttas Marcus Hansson upp ett hack i banan och bildar centralt mittfältspar med Mikael Dahlberg. Och hinner inte Hasse Berggren piggna till så får nye Dragan Kapcevic bilda anfall med Jakob Orlov.

Olof Mård berättar att han bildat mittlås med Omar Jawo en gång tidigare. Borta mot AIK på Råsunda förra året. Den gången blev det förlust med 1–0.

• Vad känner du inför att komma in i det här tuffa tabellläget som ni har nu?

– Jag vill ju spela, känner mig i bra form och är inspirerad. Sedan är det mycket surr från andra om läget, men vi ska lita på varandra och på vårt spel och jag tycker att det är en del smågrejer som till exempel målet vi släpper in mot Mjällby på övertid senast som gör att vi ligger där vi gör.

– Jag tror att de som lägger minst fokus på att titta på tabellen kommer att klara sig bäst också, säger Olof Mård.

Risken finns dock att Mård snart är borta från spel igen. Detta på grund av ett rött kort i U21-serien hemma mot Djurgården för två veckor sedan. Utvisningen bedömdes som grov och avstängning är att vänta.

Mer läsning

Annons