Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matchguiden: AIK–Gefle

Råsunda, 16.00 (TV4, 15.50)

Annons

 

AIK: Tomi Maanoja (benbrott) Kevin Walker (blodförgiftning), Saihou Jagne (lårskada), Dulee Johnson (avstängd)

Gefle: Jonatan Berg (fot), Hasse Berggren (häl), Jonathan Hellström (ljumske/knä), Daniel Theorin (avstängd).

Notera att...

... Gefle IF ännu inte vunnit på bortaplan mot AIK sedan AIK:s återkomst till Allsvenskan 2006, då blev det 2–2 och året efter blev det 1–0 till AIK. Förra säsongen slutade höstmötet på Råsunda oavgjort med 1–1.

... Alexander Gerndt spelade fem allsvenska matcher i den svart-gula AIK-tröjan säsongen 2007 utan att noteras för några poäng.

... AIK:s spelare ligger bra till i de allsvenska ligorna. Målvakten Daniel Örlund har näst bäst räddningsprocent, Ivan Obolo ligger femma i skytteligan med sina nio mål och fyra i poängligan med 15 poäng.

... Gefle vann det senaste mötet mot AIK med 1–0. Hasse Berggren gjorde matchavgörande 1–0 inför 6 973 åskådare på Strömvallen, vilket också är den här säsongens bästa publiknotering i en hemmamatch för GIF.

... I går hade nästan 15 000 biljetter sålts till dagens match och AIK har planerat för ett enormt hallsdukshav. AIK har ett hemmasnitt på 17 119 åskådare och årets högsta publiknotering i hela allsvenskan kom i AIK:s förra hemmamatch då 26 241 åskådare såg derbyt mot Djurgården på Råsunda.

... Gefle IF har tillsammans med supporterklubben Sky Blues anordnat en resa till matchen som cirka 70 GIF-fans följer med på.

... Gefles mittback Daniel Theorin missar dagens match efter det tveksamma gula kortet mor Halmstad senast.

Tränarna säger

Mikael Stahre, AIK:

– Det ska bli en riktigt rolig match. Vi är väldigt glada i AIK att vi är med i toppstriden och att säsongen nästan är slut och att vi är med där uppe i toppen och slåss. Men det är fyra matcher kvar nu i toppstriden så det gäller att göra vårt bästa de fyra matcherna som återstår. Vi vet vilket lag vi kommer att möte nu när Gefle kommer till Råsunda. Vi vet hur det är att möte Gefle och vi vet att det är ett svårslaget lag som har tagit poäng av topplagen. Det kommer att bli en otroligt härlig inramning av matchen och vi hoppas på en stor publik.

Pelle Olsson, Gefle:

– Det här är en match som påverkar guldstriden så bara det är ju väldigt intressant. Det betyder ju också att vi möter ett ganska bra lag. AIK är ett stabilt lag med ett starkt försvarsspel och de är hemskt duktiga på att ta tillbaka bollen. Som alltid i en bortamatch blir det viktigt för oss att ha ett bra passningsspel och ett eget anfallsspel. Det har känts bra med ett lite längre uppehåll nu inför den här matchen. Vi har hunnit träna mycket och börja att titta på vår motståndare ännu tidigare än vanligt. Det ska bli kul med all publik, jag tror att det kommer att bli en bra inramning och ett härligt tryck på matchen, men det är inget som skrämmer oss.

Fem senaste

AIK:

4/10 Elfsborg (b)0–0

28/9 Djurgården (h)2–0

24/9 Helsingborg (b)2–3

21/9 Örgryte (h)3–0

14/9 Häcken (b)2–0

Gefle:

4/10 Halmstad (h)1–0

29/9 BP (b) 0–1

24/9 Malmö (h) 0–3

17/9 Gais (b) 0–4

13/9 Göteborg (h) 0–3

Den här säsongen

25/5 Gefle IF–AIK1–0

Förra säsongen

28/9 AIK–Gefle IF1–1

27/4 Gefle IF–AIK0–1

, kvällens matcher:

Trelleborg–Elfsborg1–2

Kalmar–GAIS3–0

AIK–Gefle2–0

Mer läsning

Annons