Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjällby lovar hjälpa GIF

Mjällby jagar en Europaplats – och i kväll gästas laget av Gefle IF:s bottenkonkurrent Åtvidaberg.

Då ska Mjällby försöka hjälpa GIF.

– Absolut. Gefle IF hör hemma i allsvenskan, säger Åtvidabergsdödaren Marcus Ekenberg.

Annons

Upplösningen på årets allsvenska har utvecklats till rena thrillern – både i toppen och botten.

Tack vare gårdagens poäng hemma mot Djurgården klev Gefle IF förbi Åtvidabergs FF och upp på kvalplats, med bättre målskillnad.

ÅFF spelar sin 29:e omgång i kväll – borta mot Mjällby. Ett Mjällby som fortfarande har fjärdeplatsen och Europaspel inom räckhåll.

Hemmastarka Mjällby har alltså något att spela för i allra högsta grad, och kan samtidigt ge GIF en hjälpande hand i jakten på nytt allsvenskt kontrakt.

– Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att ta tre poäng. Jag kan inte lova seger, men vi har haft lätt för Åtvidaberg de senaste säsongerna. Jag själv trivs väldigt bra mot Åtvidaberg, säger Mjällbys lagkapten och måltjuv Marcus Ekenberg, som i fjol bland annat gjorde fyra mål i 6–1-segern hemma mot Åtvidaberg.

Den gången handlade det om superettan – nu är det dags för det andra mötet nykomlingarna emellan i årets allsvenska. Det senaste mötet, på Kopparvallen, slutade med Mjällbyseger (2–1).

– Jag tror jag ligger på två mål i snitt per match mot Åtvidaberg sett över de senaste säsongerna. Det är ett gott tecken inför den här matchen, säger Ekenberg.

• Vill du ha kvar GIF i allsvenskan?

– Ja, jag tycker att de hör hemma i allsvenskan. Det har varit ett stabilt allsvenskt lag i ett antal år, men den här säsongen har de haft det tuffare.

– De har hamnat i en väldigt svår situation. Jag trodde att de skulle vinna mot Djurgården, men det blev ju en poäng till slut i alla fall, säger Ekenberg.

Mjällbys mittback Patrik ”Bagarn” Rosengren tror att GIF kommer att reda ut krisen.

– Jag tror att de kommer att hänga kvar till slut. De har hängt på den här sköra tråden tidigare, och klarat det.

• Lovar du att inte släppa ÅFF-spelarna förbi dig?

– Jag ska göra mitt bästa. Vi kan inte ta hänsyn till andra lag, men vi siktar alltid på att vinna och ska göra allt för att ge GIF en hjälpande hand.

AIK säkrade i praktiken nytt allsvenskt kontrakt i går, tack vare 2–0-segern mot Elfsborg. Därmed kan laget spela helt utan press borta mot Åtvidaberg i sista omgången – samtidigt som GIF-spelarna ska överträffa sig själva borta mot IFK Göteborg.

– På det viset talar det för Åtvidaberg. De har en viss fördel, eftersom AIK i princip inte har något att spela för, säger Rosengren.

1983 klarade sig Gefle IF kvar i allsvenskan – på Mjällbys bekostnad.

– Jag minns det där. Thomas Sunesson (MFF-spelaren) fick chansen att göra 1–1 mot oss i slutminuterna. Han ville inte göra mål egentligen, men bollen gick i mål i stället för i stolpen.

Men trots det mörka minnet är Mjällbys ambition att hjälpa GIF i kväll – inte stjälpa.

Mer läsning

Annons