Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något säger mig att gästrikarna sprattlat färdigt nu

Egentligen handlar det om någon slags inofficiell och långt ifrån vetenskapligt fastställd naturlag, som säger att allsvenska lag från medelstora fotbollsstäder förr eller senare åker ur Allsvenskan.

Annons

Ja, det där gäller i och för sig jättar som Djurgården, Malmö FF, AIK och Hammarby också, för att ta fyra någorlunda färska exempel.
Men de litet mindre bemedlade hamnar definitivt i hissen oftare. Typ Kalmar, Trelleborg, Öster (Växjö), Örebro, Norrköping och för all del Sundsvall och Gävle.

Så lugn bara, alla fotbollsfrälsta gästrikar, det här är inget att få ångest, hjärtklappning eller andra panikkänslor för. Det är liksom bara naturligt – och något säger mig att det är Gefle IF:s tur nu.

Att trilla ur fotbollsallsvenskan, alltså.

Pelle Olsson är visserligen en fantastiskt duktig fotbollsmänniska och lagbyggare. Och alla andra som sliter i och kring Gefle IF är värd respekt.

Men snälla nån, med publiksiffror på Superettannivå – om ens det – och ett arenabygge som dröjt alldeles för länge ska det inte gå att hålla en allsvensk trupp på benen hur länge som helst.

Gävles GIF har varit tappert i sex säsonger nu. Precis som vårt GIF här i Sundsvall stred för att en gång för alla etablera sig 2000–2005. Sedan gjordes ett nytt gästspel 2008...

Mycket handlar alltså om pengar.

Men inte bara.

Det ska spelas fotboll också.

På frostigt platsgräs.

I det fallet var Gefle ingen drömmotståndare för Sundsvallsgiffarna. Det går ju inte att skrämma folk från Gävlebukten med snö, vind och kyla. Och tittar den helblå skogsjätten Giffen fram lär ingen sydnorrländsk gäst få skrämselhicka för det heller...

Däremot finns det nog all anledning för Micke Dahlberg (välkommen tillbaka, förresten!) att se upp med Giffarnas spelvändningar. För nu blir det ju till att föra spelet, har ni tänkt på det?

Och framför allt: klarar Gävles GIF att föra en match?

I Allsvenskan har det väl inte blivit alltför mycket av den varan. Men nu. Mot ett Superettangäng borde det väl ändå vara så, att Gefle får mer av initiativet än vanligt.

Sören (Åkeby) och Sören (Ericson) gillar också att nöta spelvändningar, även om försvarslinjen stått "högre" i höst, jämfört med hur det såg ut när defensivstarke Mirza Durakovic härjade i startelvan tidigt i våras.

Å andra sidan måste jag erkänna, att statistiken från de senaste årens möten de här två lagen emellan talar för Gefle. Och de fasta situationerna har jag också all respekt för.

Men nu är det fotbollskrig igen.

Slaget om Norrland.

Med ett Gefle IF som kommer från ett tungt möte med Blåvitt i Göteborg i söndags, mot ett GIF Sundsvall som efter en och en halv vecka "ledighet" träningsmatchade mot Hammarby i förra veckan.

Annars har man laddat. Och laddat igen. För en drabbning som på många sätt kan komma att avgöra fotbollsframtiden i den här delen av Sverige.

GIF eller GIF?

Kan "våra" giffare hålla nollan i kväll är mycket vunnet inför returen.

Då flyttar den allsvenska nordgränsen 20 mil norrut på söndag.

Mer läsning

Annons