Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hungrar Bollnäs efter SM-guldet

Det var 55 år sen Bollnäs vann ett SM-guld i bandy.

Nästa söndag får de chansen igen – mot SAIK på Studenternas.

Bollnäs är i sin andra raka final, och laget har blivit ett år hungrigare.

– Nu måste det bli guld, jag är så jäkla less på silver, säger lagkaptenen Andreas Westh.

Annons

Det är det sista han säger innan han försvinner iväg mot omklädningsrummet. Fyrverkerierna har bränts av mot den snötyngda Bollnäshimlen, klacken har tackat det sina, spelarna har kramats om av tränaren Hasse Åström och Villa har besegrats med 3–0 i matcher.

SAIK väntade 51 år på sitt efterlängtade guld innan man slutligen tog det 1997. Bollnäs har väntat ännu längre.

Och guldhungern har bara blivit ännu värre efter snökaoset mot Hammarby i fjol.

– Semifinalerna mot SAIK var vår final då, säger sportchefen Sören Persson som naturligtvis också var tränare i SAIK 1997.

Och han kan dra vissa paralleller.

– När vi blev klara för final med SAIK 1996 var det frid och fröjd, och allt var så bra. Sen var vi chanslösa mot Västerås. Året efter mötte vi i stort sett samma lag – och vann. Men därmed inte sagt att det blir likadant den här gången, skyndar han sig att tillägga.

En som gärna ser en Bollnäsvinst nästa helg är Börje Söderbäck, 80 år, som själv var med som vänsterinner i ”Snoddas”-Bollnäs 1956 när det blev seger med 3–2 mot Örebro.

Han kom som 20-åring från Ockelbo 1952 och har blivit kvar i Bollnäs sen dess.

– Det blir svårt, Sandviken är bra. Men vi slog dom ju klart här hemma. Det stod 7–0 ett tag och man trodde inte sina ögon.

• Hur är förväntningarna på Bollnäs den här gången, är de större?

– Förväntningarna är nog desamma ungefär, men däremot är förhoppningarna om att det ska bli bättre väder desto större.

Ingen vill ha snö igen. Men självklart drog en riktig snösmocka, för att tala kvällstidningssvenska, in över Sävstaås när Bollnäs skulle göra som SAIK och avfärda sitt motstånd i tre raka matcher.

Klacken sjöng ”Ge oss en hall” medan lyrbollarna avlöste varandra inför 3 113 personer. Mikko Lukkarila avgjorde med sitt 5–3-mål med dryga tio minuter kvar, och när slutsignalen gick kunde Sören Persson knyta nävarna och Börje Söderbäck andas ut.

Bollnäs är i final igen. Och den här gången är de inte med för att se och lära.

– Vi är fortfarande på jakt. SAIK måste vara favoriter, men i en enda match kan allt hända. Det är bara att hoppas att vädret är med oss, vi vill uppleva en riktig bandyfinal den här gången, säger Andreas Westh förväntansfullt.

BOLLNÄS–VILLA-LIDKÖPING 5–3  (2–1, 2–2, 1–0)

Bollnäs: Daniel Skarps, Linus Forslund, Juho Liukkonen, Joel Wigren, Mikko Lukkarila. Villa–Lidköping: David Karlsson 2, Linus Rönnqvist.

Publik: 3 113.

Mer läsning

Annons