Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu slipper det att gå på en höft

I höstas befarade människor runt Jonathan Hellström det värsta. Risken att karriären skulle vara över redan vid 20 års ålder var överhängande.
Men efter en lyckad höftoperation för fyra månader sedan är Jonte tillbaka och nu ska karriären ta ny fart igen.
– Jag tänkte hela tiden att jag skulle bli bra och kunna spela igen, säger han.

Annons

2006 debuterade Jonathan Hellström i allsvenskan och redan då kände han för första gången av sina onda ljumskar. Året därpå fanns smärtan där lite av och till – innan det tog helt stopp för ganska precis ett år sedan.

– Det blev värre och värre och jag började få stora problem med rörligheten när jag spelade. Den 27 februari i fjol fick jag komma in och göra en röntgen på Gävle sjukhus, men då hittade man inget fel, minns Jonathan.

I stället fortsatte han att trotsa smärtan och spelade vidare. Han fanns med i fem av matcherna som hann avverkas innan det, på grund av EM-slutspelet, rekordtidiga sommaruppehållet i fjol.

– Det kändes ändå ganska bra då, men när vi kom tillbaka från ledigheten, kunde jag bara vara med någon vecka när det inte gick att spela längre.

Gefles tränare Pelle Olsson uttryckte sig förra sommaren i termer som: ”Vi vet inte hur det blir med honom”.

Och ingen runt Jonathan visste riktigt vad som var fel, varför han hade ont.

Själv försökte GIF:s unge vänsterback att inte tänka på hur illa det kanske var och hur illa det skulle bli. I stället höll han hela tiden hoppet levande, trots att det värkte i ljumskarna. Han var också på väg tillbaka och gjorde, som han själv säger, någon B-lagsmatch – och satt också på bänken borta mot Örebro innan den medicinska expertisen insåg att det inte längre skulle fungera.

– Jag kunde ju jogga och sådant där, sprang en massa uppe vid nån slinga vid Högskolan, berättar Hellström.

Men träna fotboll det gick inget vidare bra.

– Nej, jag kunde inte röra mig som jag ville. Men sedan fick jag göra två olika magnetröntgen innan jag fick komma till landslagsläkaren Anders Valentin på Sophiahemmet i Stockholm. Han visste vad som krävdes och så, efter en lyckad höftoperation den 28 november förra året, började vägen tillbaka till elitfotbollen.

– Han gjorde en titthålsoperation i höftleden eftersom man till slut trodde att smärtan i ljumskarna berodde på ett fel i höften, berättar Jonathan.

Tre röda märken på höftbenet från titthålen är det som finns kvar efter att skadan var åtgärdad. Och efter en decembermånad på kryckor och försiktig start med rehabträning från den 1 januari har allt gått fort.

– När jag slängde kryckorna på nyårsdagen var det till en början väldigt enkel träning som gällde, jag fick lära mig gå igen och sträcka ut benet i olika rörelser. Men sedan gick det allt bättre och under träningslägret på Cypern som började 17 mars kunde jag vara med och spela fotboll igen.

Innan dess handlade det bara om styrketräning och löpning för Hellströms del.

– Jag har ändå haft en bra försäsong eftersom jag kunnat köra kondition för fullt. Och nu ska det bli riktigt roligt att få vara med igen på allvar.

Men konkurrensen om vänsterbacksplatsen är tuff. Både Andreas Dahlén och även Ryan Raybould (även om han i första hand är högerback), som värvades från Sandviken när ingen visste hur det skulle gå för Hellström, vill gärna behålla sin position i laget.

– Jo, men jag har hela tiden tänkt att jag ska bli frisk igen och självklart siktar jag på att spela på vänsterbacksplatsen i år, säger Jonathan Hellström.

Mer läsning

Annons