Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tränar han med nya gänget

En gotlänning ska väcka Gefle IF. Det mest logiska är att han spelar från start mot IFK Göteborg på lördag. – Jag är med och slåss om en startplats, säger Alexander Gerndt.

Annons

Redan i måndags eftermiddag gjorde Alexander Gerndt sitt första träningspass med Gefle IF.

I går blev det styrka på förmiddagen. Efter fotbollsträningen på eftermiddagen tog Sporten ett snack med GIF:s nye anfallare.

– Jag är glad över att vara här. Det är ett riktigt skönt och proffsigt gäng jag har kommit till, säger Gerndt i solgasset på Strömvallen.

22-åringen har imponerat i Sirius den här säsongen. AIK-lånet har gjort sex mål på 14 matcher i superettan, och nu väntar en ny utmaning i allsvenskan. Gefle IF ligger på nedflyttningsplats och är i stort poängbehov inför hemmamatchen mot IFK Göteborg på lördag.

Efter Johan Oremos flytt till Djurgården har GIF bara mäktat med ett mål på tre matcher. Målet resulterade visserligen i en skrällseger mot Elfsborg, men därefter har spetsen framåt saknats. I måndags skrev Gerndt på ett 3,5-årskontrakt och därmed går han från superettans jumbo till allsvenskans nästjumbo.

– Eftersom spelarna här befinner sig i en liknande situation som spelarna i Sirius, vet jag ungefär hur de tänker. Lagen i allsvenskan ser nog inte Gefle som underdogs längre. Jag tycker att de har haft lite otur i år, säger Gerndt.

Han hoppas kunna fylla luckan efter Johan Oremo. Samtidigt inser han att det inte blir särskilt enkelt.

– Johan är en väldigt bra fotbollsspelare. Om jag tänker att jag ska ersätta honom sätter jag en väldigt stor press på mig själv. Jag är som vilket nyförvärv som helst. Det är oftast svårt att fylla ett hål som en spelare lämnar efter sig. Men jag ska göra mitt bästa och hoppas det går vägen, säger Gerndt.

Alexander Gerndt har gjort stora framsteg sedan han flyttade från Gotland och sin moderklubb Visby IF Gute. Förra året fick han känna på hetluften i AIK. Det blev fem matcher i allsvenskan, varav två från start.

– Det var tufft att ta en ordinarie plats i AIK. Jag var inte tillräckligt bra, men utvecklades ändå flera steg. Jag såg vad som krävs på den här nivån, säger Gerndt och fortsätter:

– Det gäller att hitta rätt fokus. Det är en helt annan mentalitet i allsvenskan. Allt måste vara påkopplat, eftersom det går snabbare i högsta serien.

Tiden i superettan och Sirius har gett honom ytterligare en skjuts framåt.

– Jag har tagit många steg. Dels har jag blivit starkare psykiskt, och sedan har jag blivit snabbare. Nu kan motståndarna inte bara flytta på en. Jag hatar att förlora, konstaterar Gerndt.

En målinriktad spelare är precis vad GIF behöver just nu, och Gerndt ger ett lugnt och självsäkert intryck.

Hur vill du beskriva dig själv som spelare?

– Jag gillar att springa i djupled och dra isär motståndarna.

Sedan har du en vass vänsterfot...

– Den är helt okej. Men det är bättre att mina med- och motspelare får kommentera den.

Annars har du goda minnen från Strömvallen?

– Ja, två mål har det blivit än så länge. Det var härligt när vi (Sirius) slog ut Djurgården ur cupen.

Gerndt blev intresserad direkt när förhandlingarna mellan AIK och GIF inleddes.

– Jag har längtat efter att komma hit, ända sedan jag hörde att det kunde bli aktuellt. Det är alla fotbollsspelares önskan att få spela i högsta serien.

Men du siktar högre?

– Det är klart att man vill komma utomlands. Men nu är det Gefle som är det mest väsentliga.

Frågan är om Gerndt tar plats i startelvan mot Blåvitt på lördag.

– Det vill jag inte sia om nu. Jag är med och slåss om en startplats. Antingen spelar jag, eller så spelar jag inte.

Räkna med att han spelar.

Mer läsning

Annons