Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny uppställning – bruten svit?

Sex raka förluster bakom sig och en ordinarie spelare såld till Norrköping.

Då tvingas GIF-tränaren Pelle Olsson till stora förändringar inför dagens hyperviktiga hemmamatch mot BK Häcken.

– Vi behöver ett starkt fysiskt lag på banan, säger han.

Annons

Det Pelle Olsson i klartext talar om är först och främst det faktum att Yussif Chibsah får lämna plats för sin landsman Zakaria Abdualai intill Marcus Hansson på det centrala mittfältet.

Den muslimska fastehögtiden Ramadan är inne i sitt slutskede och Chibsah, som är hängiven utövare, får nu börja på bänken.

– Chibsah kan bli en viktig spelare att kasta in i slutet mot ett lag som Häcken, säger GIF-tränaren.

Men det är inte bara centralt som Olsson skiftar spelare. Det blir även en rockad på de yttre mittfältsplatserna. Daniel Bernhardsson flyttas upp som högermittfältare och Jonas Lantto får kliva över till vänsterkanten där James Frempong tidigare huserat.

– Vi har spelat på det här viset tidigare också. Och vi stör inte något som fungerat bra när vi flyttar över Lantto, säger Pelle Olsson ärligt och tillägger:

– Det kan i stället vara så att det blir en injektion.

För det är ju som alla vet en djup, djup svacka som GIF hamnat i. Laget har inte vunnit sedan början på juli då man slog Gais på bortaplan med 3–2 och har en bedrövlig målskillnad på hiskeliga 2–17 under de sex raka förlusterna som följt.

Bernhardssons plats som högerback tas i eftermiddag av Pär Asp, som nu är tillbaka i full form, efter sin knäskada.

– Det var i samband med matchen mot AIK på Råsunda i maj (seger 2–0) som jag skadade mig i en duell med Martin Mutumba, berättar Asp.

Det inre ledbandet i ena knäet var nästan helt av, men Asp som kom ny från Brommapojkarna inför den här säsongen, behövde aldrig operera sig.

– Nej, det ska läka av sig själv och nu har jag varit i full fotbollsträning i ganska exakt en månad.

Asp har spelat tre U21-matcher och blev dessutom inbytt mot IFK Göteborg i måndags när GIF föll med 3–0.

– Det man känt är att man tappat i fysik och tajming. Hjärnan säger att man ska göra en sak men benen lyder liksom inte. Man tror att man ska vara på samma nivå direkt när man kommer tillbaka från en skada, men det är man inte.

• Men nu känner du dig redo?

– Ja, om jag får spela är jag absolut redo för det.

Pär Asp får spela mycket på grund av sin storlek och för att få tillbaka stabiliteten i fyrbackslinjen. Det gäller i första hand att stoppa Häckens tunga garde med skytteligaledaren Mathias Ranegie och John Chibuike i spetsen.

– Häcken är ett lag som har stor offensiv kraft och det är oerhört viktigt att ta ut maximalt av spelarna i det här läget, säger GIF-tränaren Pelle Olsson.

Mer läsning

Annons