Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt träningsupplägg ger GIF mer energi

Tycker ni GIF startat piggt?

Det är ingen slump.

– Vi har ändrat en del i vår träning för att bibehålla energi i laget, säger Pelle Olsson.

– Det märks att det gör nytta, säger veteranen Hasse Berggren.

Annons

Tre matcher på en vecka är förstås extremt för att vara allsvenskan i fotboll. I dag väntar Trelleborg hemma, bara tre dagar efter segermatchen mot Örebro och på söndag spelar GIF igen, mot Häcken borta.

Så nu får det nya träningsupplägg som Pelle Olsson sjösatt bekänna färg.

GIF har dragit lärdom av förra säsongen då laget spelade 39 tävlingsmatcher (och en halv, den som avbröts på grund av regn mot Malmö FF), och främst av sommaren då laget spelade extremt många matcher i rad på bortaplan bland annat på grund av Europaspel och svenska cupen.

– Vi tappade mycket energi i laget under den perioden vilket vi fick lida för senare. Och vi spelar en kraftödande fotboll som behöver den där energin. Så nu har vi gjort korrigeringar i vårt träningsschema för att komma så bra preparerade som möjligt inför matcherna, förklarar Olsson.

GIF:s träningsschema är flexibelt och ändrar sig en aning beroende på om matcherna spelas söndag eller måndag, men kortfattat kan man säga att följande två små ändringar ska ge stor förändring:

4 Lågintensivt träningspass andra dagen efter match istället för ett högintensivt.

4 Ett styrketräningspass har flyttats längre fram i veckan, närmare matchdagen.

Vissa träningar plockas också bort helt vid behov.

– Förra torsdagen tränade vi plötsligt inte alls för att spara och hämta nya krafter, säger Hasse Berggren.

Veteranen, som vet vikten av återhämtning, tycker sig redan ha märkt att GIF är kraftfullare när det är matchdags.

– Andra dagen efter match är man i regel mest sliten. Mycket beror på att dagen efter är det många som rehabtränar och då är det ofta bara elva-tolv spelare som tränar. Kör man för hårt då så blir det för hård belastning – och det känns helt rätt att korrigera det där, säger han.

– Jag hade ett snack med Pelle redan inför uppbyggnadsfasen om hur jag ska träna. Men det är många som är slitna mellan matcher, det beror inte bara på åldern, säger han med ett leende.

– Vårt sätt att spela är särskilt slitsamt för anfallsspelarna.

Själv har han spelat 27 minuter på två matcher hittills – men varit högeffektiv under den tiden och gjort ett mål och spelat fram till ett annat.

– Jag behöver kanske tio minuter på mig om jag ska göra mål mot Trelleborg, skojar Berggren och säger sedan att han inte riktigt är ikapp men börjar närma sig toppform.

I går tränade GIF i 45 minuter – enligt Berggren med perfekt belastning.

– Det är alltid en avvägning som är svår, men den här träningen känns som perfekt dagen före match. Bra tempo – men under ganska kort tid. Man vill känna att man är på gång utan att det blir för tufft.

Mer läsning

Annons