Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olsson: "Vi jublar – till Alingsås"

GIF-tränarna Per Olsson och Urban Hammar bytte in en forward, och sedan en till.
Den desperata offensiven gav utdelning. GIF fixade kvalplatsen, och jublade vilt på planen och omklädningsrummet.
– Men i Alingsås på hemvägen måste vi börja titta på Sundsvallsmatcherna, sa Olsson.

Annons

Han var självklart inte alls iskall och oberörd efter 2–2-resultatet som skickade GIF förbi Åtvidaberg och upp på kvalplats igen under den dramatiska slutomgången.

– Nej, och jag försökte inte ens dölja det. Man måste tillåta sig att vara glad, och få energi från det. Det här var ett härligt resultat, och en mycket stark insats av oss igen, sa Olsson.

Men forwarden Mikael Dahlberg har erfarenhet från fjolåret då han spelade i Djurgården och var med om något liknande.

– Djurgården vann de tre sista matcherna i allsvenskan. Vi låg fyra poäng under strecket med tre omgångar kvar, och gjorde också en upphämtning, sa Olsson.

– Men sedan kunde Djurgården inte sluta njuta eller hur man ska säga. Trots att Assyriska kom från ett långt uppehåll så var det de som hade tempot uppe under första halvtimmen i första kvalmatchen. Och det höll på att kosta Djurgården den allsvenskan platsen.

• Och det ska inte hända er?

– Vi tror vi kan dra stor nytta av Mickes erfarenheter från i fjol, sa Olsson.

Hur GIF förbereder sig inför kvalet ser ni härintill. Men trots segern kan vi avslöja att det blev en natt med mycket lite sömn för Per Olsson och Urban Hammar.

– Nu ska spelarna vila, och vi ska jobba. Nu har vi fixat kvalplatsen, nu ska vi kvala. Jag och Urban ska nu förbereda laget taktiskt för mötet med Sundsvall.

• Men ni har väl redan nu spanat in Sundsvall?

– Sjävklart. Jag såg Sundsvalls träningsmatch mot Hammarby på plats i torsdags, och vi har bilder från matchen Norrköping–Sundsvall från TV4.

– Men eftersom vi haft fullt upp med vårt har vi inte lagt fokus på att följa superettan under säsongen. Men vi har material och kunskap, och kommer att veta vad vi ska göra på onsdag och söndag, sa Olsson.

I den sista allsvenskan matchen för säsongen hamnade GIF-ledningen egentligen inte några taktiska bryderier. IFK Göteborgs tidiga ledningsmål gjorde valet av taktik efter paus självklar.

– Vi hade redan i slutet av första halvlek fyra-fem chanser, och märkte att det fanns glöd i laget. Sedan bytte vi in Hasse Berggren som vi tänkt och gick över till 3–4–1–2, och fick ett mål direkt samtidigt som AIK tog ledningen mot Åtvidaberg.

– Men egentligen hade vi ända bara ett läge, och det var framåt. Och när Åtvidaberg kvitterade var det bara att fortsätta att ösa på.

Ut med Frempong, in med Kapcevic, spel med en uppställning Olsson själv kallade "2–4–1–3" med Kapcevic längst fram.

• Men trodde du verkligen på ytterligare ett mål

– Vi visste att vi skulle kunna få in bollen i straffområdet och en få en chans. Nu fick Dragan bollen, och visade en fantastiskt avslappnad teknik. Han kunde ha dunkat bollen högt över.

– Nu fick han iväg ett jäkla bra skott.

Sa Olsson med ett brett leende, rättade sedan till anletsdragen – och började fundera på de taktiska dragen som ska fortsätta rädda GIF kvar i allsvenskan

Mer läsning

Annons