Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olssons kavaj gav ny poäng

Var ska man sitta på en pinne om inte i Guldfågeln Arena?

GIF hade en när man kom.

GIF hade en när man åkte hem.

Men flax? Inte alls! Det är ingen som kör med Gefle IF i allsvenskan längre. 0–0 var som det skulle, en inspelad poäng efter att ha följt grundplanen.

Annons

Först som sist; jodå, visst, absolut, självklart – mer straff än så där blir det inte i fotboll. Men domaren Michael Lerjéus hade i några situtioner ute på planen varit just så liberal med handsregeln som domarna säger att de ska var.
Och då, när Erik Israelsson nickade i slutet av första halvlek och bollen tog på Jens Portins vänstra arm på vägen mot mål – då ska det faktiskt vara straff.
Men det var också egentligen det stora hotet mot GIF.
Kalmar hade just då i slutet av första halvlek två-tre chanser, och skapade sedan en rad halvlägen i början av den andra.


Men samtidigt som GIF just i år växlat upp och blivit ett ytterst stabilt allsvenskt lag totalt sett, så glömmer man faktiskt att GIF genom Mattias Hugosson har levt med en målvakt av hög allsvensk klass under hela tiden.
Hugosson räddade nu det som behövdes räddas, och höll nollan för sjätte gången den här säsongen på elva matcher och den fjärde i rad faktiskt. Inte dåligt, och därmed 55 under den allsvenska karriärens 179 (alla de här åren 2005-2011) matcher.
Hugo höll rent i luften, var nere på marken – och tog också returerna på de egna räddningarna.
Kalmar hade fram till i går vunnit samtliga fem matcher på sin nya drömarena, och ofta avgjort med en allt vassare offensiv i den andra halvleken.
Matchen såg ut att ha den utvecklingskurvan, för i den första halvleken var GIF faktiskt bättre och närmare den riktigt heta målchansen.
Kalmar kom i den andra, men inte ända fram. Långtifrån egentligen.
Och den där handsen och straffen – det där glömmer vi bara.


I den förra matchen mot Mjällby blev det bara en poäng, trots spel för tre. Nu blev det en i en svår bortamatch.
Det var tydligt att EM-kvaluppehållet inte på något sätt hade förändrat GIF:s spel eller det erövrade kollektiva självförtroendet. GIF är svårslaget, och har nu också en hetsande spets i de snabba kontringarna när bollen erövras. Lantto–Orlov–Dahlberg är en väl fungerande gyllene triangel.
Med tanke på det snabba och vassa spelet är det faktiskt aningen förvånande att GIF varit inblandad i hela fyra 0–0-matcher den här säsongen, och att tre av de fyra senaste faktiskt har slutat mållösa.
Det finns en total hotbild när GIF avancerar, och trots nollan framåt gjorde GIF:s forwards en bra match.
Olsson var coach i kavaj igen, den som åkte på till bortamatchen mot AIK. Starkt att hålla stilen i sommarvärmen, och klädd med slag är Olsson faktiskt obesegrad i allsvenskan.


Förresten; Olsson i intervju i Offside, med många intressanta uttalanden:
”Vi vill ha effektiv fotboll och ta oss till målchans så fort som möjligt. Vi spelar genombrottsinriktat – inte med fokus på bollinnehav.”
Jag säger inte emot – och jag fattar faktiskt inte snacket om tråkiga Gefle.
”...allt jag kan säga är att det är synd att Amadou Jawo inte får spela mer allsvensk fotboll, för det är en väldigt sevärd spelare.”
Jag säger inte emot – och är det nån spelare det skulle vara kul att se i GIF igen är det just Jawo.
Däremot vill jag inte se alltför mycket av det där sevärda kommande lördag, när just Elfsborg där Jawo sitter av sitt långa kontrakt spelar.
Det är garanterat ingen 0–0-match.
Det är däremot ytterligare en match där GIF kan börja leva på en helt annan nivå än vi är vana vid.
Men kraven växer också. Efter två raka 0-0-matcher hemma vill jag se en seger då. Sedan spelar det ingen roll att Elfsborg står för motståndet.

Mer läsning

Annons