Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orlov offrade allt för segern

Det är bra att använda huvudet när man spelar fotboll.

Först nickade Jakob Orlov in Gefle IF:s livsviktiga segermål fram till 1–0 mot Gais – sedan kastade han sig fram med huvudet före i ett kritiskt skede och fick både boll och en motståndardoja rätt i skallen.

– Målet var riktigt skönt – det andra kanske inte så begåvat men det var värt huvudvärk och en lätt hjärnskakning, sa Orlov och log.

Annons

Det var knappt han fick prata med pressen efteråt. GIF:s medicinska expertis i form av naprapaten Fredrik Wallström utfärdade näst intill talförbud och omedelbar vila. Normal behandling där en befarad hjärnskakning är diagnostiserad.

– Det susar lite i skallen – men det gör inte så mycket i det här läget. Det var en fruktansvärt viktig seger, sa Orlov och lyckades sedan knäppa skjortknapparna i fel knapphål så han fick börja om igen...

Lite groggy som sagt. Men en av många, många GIF-hjältar den här kalla oktobersöndagen på Strömvallen. Segermålet drygt fem minuter före paussignalen var hans första sedan kryssmatchen mot Mjällby i augusti. Den sjunde fullträffen för säsongen men den viktigaste hittills.

– Ett världsklassinlägg av Lantto och det var bara att sätta till skallen. Jankulovski i målet fick en förflyttning och det gick ganska fort, sa Orlov när han skulle beskriva hela händelseförloppet.

Målet var snyggt. Riktigt snyggt...

Men sedan handlade det mycket mera om att jobba stenhårt än att briljera med diverse finesser. Det märktes att GIF hade den rätta inställningen och alla hjälptes åt att bärga den här helt nödvändiga segern för att i alla fall ha en bra chans att fixa minst en kvalplats.

Det blev ännu tydligare i andra halvlek när Gais blev både bättre och satte en högre press.

– Men med den inställning vi hade i dag kommer man långt. Vi skulle bara vinna den här matchen till vilket pris som helst, sa GIF-anfallaren.

För hans egen del kostade det en hjärnskakning. Men den var också helt nödvändigt efter ett långt Gais-anfall där det blev kalabalik i hemmalagets straffområde. Den slutade med en riktigt het skottchans när Orlov använde huvudet igen.

– Det fanns bara en sak att göra – att kasta sig rakt fram med skallen före. Jag tror både bollen och hans sko träffade rätt ordentligt. Inte så smart kanske men nödvändigt, sa Orlov som byttes ut bara minuterna senare.

Målet räckte till seger och när Helsingborg samtidigt tvålade till Åtvidaberg med 3–0 är Gefle bara poängen efter kvalplatsplacerade Åtvid med två matcher kvar att spela.

– Kul att Gerndt kunde hjälpa oss. Man springer ju inte och tittar på storbildsskärmen men det gick ju inte att undgå att höra att han hade gjort två mål, sa Orlov om sin gamla lagkamrat.

Men GIF behöver upprepa samma inställning i två matcher till. Mikael Dahlberg var en annan som visade ett otroligt hjärta och jobbade stenhårt för laget i sin nygamla forwardsroll.

– Jag var i alla fall rätt rejält trött på slutet av matchen. Inställningen var grym och vi hade pratat om att utnyttja desperationen på rätt sätt. Det gjorde vi, sa Micke.

Nu är det Djurgården nästa söndag.

– Ett lag som vill s-p-e-l-a fotboll. Gör vi samma otroliga jobb som i dag tror jag inte dom tycker att det är så roligt.

Det gäller att använda både hjärtat, benen, fötterna – och huvudet.

Då kanske GIF klarar av det här...

Mer läsning

Annons