Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle Olsson talar ut inför Helsingborgsmatchen

Att det skulle bli en tuff höst hade Pelle Olsson tidiga föraningar om.

Nu står han där, som tränare för ett Gefle IF på nedflyttningsplats, och säger att det finns en ”optimistisk känsla” inför fortsättningen.

– Allting behöver inte vara ett helvete bara för att man jobbar i motgång.

Annons

Egentligen hade Pelle Olsson velat använda den lediga torsdagskvällen till matlagning och familjeumgänge. Men det behövdes ingen större övertalning för att få honom att avvara en trekvarts timme för att svara på Sportens frågor inför de avslutande nio matcherna i högsta serien.

Känner du dig pressad?

– Nä, jag känner mig inte speciellt pressad. Vi har en bra anda både i lag och i tränarteamet. Det är det viktigaste. Det finns en stark tro på det vi gör och en optimistisk känsla inför fortsättningen.

Ni låg femma efter fem omgångar och hade tagit tio poäng. Nu har ni tagit lika många poäng på de senaste 16 matcherna och ligger näst sist i allsvenskan. Varför?

– Serien är spelad 21 omgångar och vi har tagit 20 poäng, det är strax under en poäng per match i snitt. Vi ligger fem poäng ifrån det vi brukar ha haft i snitt under de senaste 138 matcherna vi spelat i allsvenskan före den här säsongen. De poängen skulle vi ha tagit hemma mot IFK Göteborg (0–0) när vi hade tre jättebra chanser och de inga alls, och mot Mjällby när de kvitterade på övertid.

– Och varför? Det är olika faktorer som spelar in. Men vi är väldigt fokuserade just på nuläget, de stora analyserna får man göra sen.

Hur ska ni komma tillbaka till ett spel som ger poäng?

– Det är inte så mycket annat än att jobba vidare i träningen med att förbereda oss maximalt. Det är detaljer som inte har stämt som vi måste jobba på, men man får inte glömma bort att repetera de stora dragen i spelet och ha med det också. Det gäller att hitta en balans i träningen, och det tycker jag att vi har.

I en annan sport, eller en annan klubb, hade du förmodligen inte suttit kvar så länge som du gjort. Kan det vara så att du har varit för länge i klubben, att spelarna behöver en ny röst och nya idéer?

– Det har jag inget att säga om. Det jag kan säga om den spelartrupp vi har nu, så har 18 stycken varit här i mindre än två år. Sen är det inte det att jag ska vara tränare i Gefle IF, det är inte det jag säger. Men det argumentet faller platt.

Jag stryker det sista i frågan – har du varit i klubben för länge?

– Det är ingenting som jag överhuvudtaget heller har att snacka om för närvarande. Och det är inte min sak att värdera på det sättet. Jag är anställd av klubben för att göra ett jobb, sedan är det styrelsen som tillsätter och avsätter, så det får du prata med dem om.

– Men jag förväntar mig inte några andra resonemang i en sån här situation. Det är alltid så när laget inte uppfyller allas förväntningar att det blir väldigt mycket sånt här felsökeri.

– Årets allsvenska är jäkligt tuff, i juni sa jag att jag anser att det här är den tuffaste allsvenskan hittills. När det hade gått 14 omgångar var fjolårets etta, tvåa och femma bland de fem sista lagen, och då visste vi att det skulle bli en jäkligt tuff höst. Vi har haft en stark tilltro till vårt lag, men det är samtidigt viktigt att vi har insikt om att det kommer att krävas jäkligt mycket av oss. Och allting behöver inte vara ett helvete bara för att man jobbar i en motgång just under den här perioden.

Är det något du känner att du skulle ha gjort annorlunda?

– Det är klart att det finns saker och ting som vi kan göra annorlunda. Men samtidigt måste man alltid tro på den linje som vi har jobbat med, att hoppa och skutta mellan att ena veckan gäller en sak och andra veckan en annan, den modellen tror vi inte på.

Ändå har ni flyttat om en del. Dahlberg som ansågs som en given anfallare ...

– Ja, det anses mycket från omgivningen. Jag har aldrig någonsin sagt ordet given om någon spelare. I idrott är det färskvara. Om han har spelat en viss del på mittfältet och en viss del som forward så är det för att vi har tyckt att det har varit det bästa för laget, svårare än så är det inte.

– Med Dahlberg har det handlat om ganska långa perioder. Vi håller på vår modell, sedan om vi i våra laguttagningar gör förändringar under året är väl naturligt, framför allt när man inte vinner alla matcher. Det är det mest naturliga i världen att vi skruvar på laget och försöker hitta maximalt bästa möjliga uppställning.

Vad har ni på plussidan inför avslutningen?

– Vi har bra intensitet i träningarna. Vi har ett lag som aldrig faller igenom helt och hållet, vi är alltid med, vi jobbar alltid hela vägen in i 94:e minuten om det krävs. Och vi har spelare som alltid gör sitt bästa både på träningen och i matcher vilket kommer att ge laget framgång förr eller senare.

Fler saker som talar för ett lyckligt slut?

– Ja, att vi har spelare som har visat att de kan göra avgörande insatser offensivt. Det är viktigt att känna att laget har offensiv kraft. Vi gjorde sju mål på två hemmamatcher mot Mjällby och Åtvidaberg där många visade att de har den förmågan i allsvenskan. Även om James Frempong har spelat färre än tio allsvenska matcher från start i sin karriär och Jakob Orlov inte har startat 15 matcher än, så har båda visat att de har matchvinnande egenskaper även på den här nivån.

– Sedan finns det en erfarenhet av situationen. I och med att vi har kommit på plats nio till tretton har det aldrig varit några säsonger där vi kunnat luta oss tillbaka på hösten. Så att spela under tryck är vi vana vid, både spelare och tränare.

Vem ska göra målen, då? I GIF har bara sex spelare gjort mål under säsongen, minst av alla lag i allsvenskan – och två av de spelarna (Jonatan Berg och Alexander Gerndt) har dessutom försvunnit.

– Om det är en spelare som gör målen eller om det fördelas över flera är oviktigt. Det viktigaste är att vi har ett bra anfallsspel, och det hänger inte på enskilda spelare.

Säger det något om GIF:s sätt att spela på att ingen central mittfältare eller back har gjort mål hittills?

– Nej, det vet jag inte om man kan dra någon slutsats av. Om det skulle vara så över en lång tid möjligen. Men vi spelar ju med balanserande centrala mittfältare, vi har inte en offensiv och en defensiv, så det är inte heller så onaturligt. Vad det gäller backar så vet jag inte om det är så vanligt i något annat lag heller.

Ska Jakob Orlov fortsätta med de långa inkasten som mot Häcken?

– Ja. Det blev väldigt många i den matchen eftersom de var duktiga på att trycka ut våra yttrar, men samtidigt kom vi inte åt dem. Men det är inget tema vi har, normalt får man bara tre, fyra sådana situationer per match.

Alexander Gerndt berättade för oss att du var snäll som släppte honom till Helsingborg och inte avvaktade Hollandsintresset. Ångrar du ditt beslut i dag?

– Nej, det ångrar jag inte. Och det är ju inte jag som tar det beslutet, det är teamwork. Det var en helhetsbedömning vi gjorde då.

Men det stämde det han sa, att det fanns ett intresse från Holland?

– Nej, det var inget lag som hade anmält intresse utöver Helsingborg. Vi har aldrig varit i närheten av en utländsk transfer. I de två fall som ett utländskt lag varit intresserat av en spelare (René Makondele var den ena, Pelle vill inte berätta vem den andre var) blev det en övergång i Sverige, och vid båda tillfällena var de utländska buden långt under det vi fick.

Vad betyder det för klubben om ni åker ur allsvenskan?

– Det är svårt att svara på det. Det finns vissa ekonomiska förutsättningar som förändras. Men samtidigt kommer klubben fortsätta leva, det var en av de viktigaste sakerna vi hade för ögonen när vi gick upp: det allsvenska deltagandet för Gefle IF ska inte riskera klubbens framtid. Vad gäller kontrakt och sånt så sitter vi i en bra situation i framtiden.

Vad skulle det betyda för dig personligen?

– Det skulle vara jättetråkigt, men det är fortfarande sånt som det inte finns någon anledning att snacka och spekulera om för närvarande. Vi ligger på nedflyttning nu, ja, men då får vi se till att förändra den situationen. Det är det viktiga.

Vad skulle du tycka om att vara tränare i en klubb med större ekonomiska muskler och slåss om guld i stället för nytt kontrakt?

– En sak har jag i alla fall lärt mig här och det är att det gäller att jag och alla i klubben är oerhört fokuserade på nuet och på nästa match – och nästa träning till att börja med. Min fotbollskarriär hoppas jag blir lång, sedan i vilken roll det blir, det vet man aldrig. Det är så oerhört många små situationer som kan få en hit eller dit i fotbollslivet, så det är så meningslöst på något sätt att resonera om sånt. Det som är viktigt för oss är att vi i det kortsiktiga perspektivet gör vårt absolut bästa i träning och match. Och sen att vi jobbar med den h-ä-r föreningens utveckling, både vad gäller spelarutvecklingen och vad gäller förutsättningar i föreningen.

– Och sedan vart min fotbollskarriär tar vägen... jag har ingen aning. Finns det ett alternativ tar jag ställning till det.

Finns det inga framtidsdrömmar?

– Nä, inga drömmar. Jag är för gammal för det. Allsvenskan med Gefle IF har varit jäkligt kul, och det ä-r jäkligt kul. Det räcker gott så. Jag behöver inte träna något lag mer för den sakens skull. Jag har varit i allsvenskan åtta år på raken och det har varit jäkligt kul.

Mer läsning

Annons