Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Urban till Gefle IF är kommen

Vi är bara några dagar in i december.
Ändå: Per-Urban till Gefle IF är kommen.
GIF gör mitt i den nya Olsson-eran en blodtransfusion. Behåller mycket av det gamla, och tillsätter något nytt.
Det delade ledarskapet har hunnit till Gävle, och hur och om det fungerar här och nu vet bara huvudrollsinnehavarna – men det går i alla fall att hitta på roliga smeknamn.
Så ni får vänja er.
Jag kommer att skriva Per-Urban om GIF:s nya tränarduo många gånger.

Annons

Ibland tror jag själv att jag hamnat i meningar som antyder på att Olsson skulle vara en despot, en envåldshärskare – en som vill ha sista ordet om allting och som ogärna släpper inflytande till andra.
Det är naturligtvis fel.
Olsson är inte direkt någon Leif Boork, som var allting som man tänker på i såna ämnen – men en mycket underhållande diktator som gillade att synas i media och vi pussade tillbaka med våra rubriker.
Olsson är noggrann, han är metodisk, han är perfektionist – och nja, jag tror en del av oss i media gillar honom mer än han gillar oss.
Olsson är också en utvecklare, och han har gjort division 2- och 3-spelare till fullfjädrade allsvenskar och ur hatten två säsonger i rad plockat fram kaniner så feta så storklubbarna direkt har börjat dregla.
Och trots att både kval- och nedflyttningsstreck såg hotande ut i år, så hann det aldrig bli kampanjer på suspekta internetsidor för att Olsson skulle bort från tränarpositionen i GIF.

Olsson är också klok, och numera ytterst respekterad i Fotbollssverige, och han vill vara med och utveckla sitt hjärtas fotbollsklubb – och då måste man om inte avveckla så i alla fall utveckla sig själv.
Tydligen ska Olsson hur länge som helst och hur ofta som helst för GIF-ordförande Leif Lindstrand talat om att den där Hammar i Örebro, honom borde vi få till stan.
Nu är Hammar här.
Och även om kvällstidningarna inte kommer att ha varken tre eller fyra sidor om den här GIF-nyheten, så finns det något smått sensationellt i den nye tränarens val av klubb.
Enligt Lindstrand hade Hammar anbud från tre andra allsvenska klubbar. Särskilt många klubbar har inte bytt eller tänker byta tränare i vinter – så det är ingen dålig gissning att 47-åringen har tackat nej till betydligt mer statusfyllda anställningar, säg exempelvis på Djurgårdennivå.

Så återigen kan man börja undra vad de har i Gefle IF som lockar så mycket – och ni läktarkramare kan sluta läsa nu: nej, det är inte Strömvallens arkitektur, 26 pelare eller vackra fasad åt Kungsbäcksvägen till.
Det är nåt i GIF:s inre själ som tilltalar en välutbildad trädgårdsmästare i fotbollsodlingens ädla konst, och hans meritlista säger att han är det.
Hammar ger ett intryck lite åt Niklas Czarneckihållet till, och det är ett gott betyg; tydlig, bestämd, djupgående, analyserande och tokseriös.
Han var med både om att föra upp Örebro SK i allsvenskan 2006, och klev in och räddade klubben kvar förra hösten – och satt nästan på helspänn hela presskonferensen i går och såg ut att längta förbi både jul och nyår och till den första arbetsdagen i den nya klubben.

Delat ledarskap är något vi i media har svårt att förstå, för vi vill ha det tydligt; en att hylla, eller en att såga – och varje gång ämnet presenteras kommer frågan om vem som har sista ordet.
Jag vill också ha julklappar, så jag går inte in i såna enkelspåriga funderingar.
Olsson kan sitt, Hammar tillför något nytt.
...och så är det faktiskt jättekul att skriva Per-Urban.

Mer läsning

Annons