Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planen som sprack

Inläggen och Tobias Hysén sänkte Gefle.

Trots att gästerna kartlagt de största hoten.

– Vi visste att IFK är bra på kanterna och med sitt inläggsspel, sa Pelle Olsson efter cupförlusten på Gamla Ullevi i Göteborg.

Annons

Det hade laget fått erfara de två senaste mötena mot Blåvitt på bortaplan.

– Båda de gångerna vann IFK med 3–0 efter två mål på inlägg och ett på hörna. Vi hade pratat mycket om att vi måste hålla koll på dem när lägena kommer. Det tyckte jag att vi gjorde bra i början av matchen. Vi pressade dem med våra yttermittfältare och såg till att de inte kunde få in bollen i straffområdet.

När bevakningen på kanterna var som bäst uppenbarade sig dock ytorna i och bakom Gefles centrallinje.

– Då sprack det upp där i stället, ja. Hysén gör det samtidigt bra som skjuter direkt på ett tillslag.

1–0-målet, som kom efter en djupledsboll in i Gefles straffområde, letade sig in bakom Omar Jawos rygg där allsvenskans skyttekung mötte med en bollträff ur snäv vinkel. Mattias Hugosson nådde inte bollen vid sin bortre stolpe.

– Efter det är vi ju tvungna att flytta upp lite mer och då händer det igen. När de får loss sitt första bra inlägg i matchen så blir det mål.

IFK:s högermittfältare Stefan Selakovic vände bort Gefles vänsterback Andreas Dahlén och hittade Tobias Hyséns panna inne i bortalagets straffområde.

Daniel Theorin gjorde sitt bästa för att hinna dit, men såg på nära håll hur Blåvitt ryckte till 2–0.

– Det finns ingen chans att man hinner stoppa en så bra spelare när han kommer som en projektil bakom ryggen, sa Theorin om det målet.

Han var inte heller nöjd med att den tilltänkta matchplanen inte fungerade längre än fram till de första 20 minuterna var spelade.

– Det är svårt att analysera så här direkt efteråt. Man är mest förbannad. Men jag kan väl säga att det är en sak att vara på rätt plats och en helt annan att vara aggressiv och göra jobbet som behövs. Det lyckades vi inte med. Vi gör det sådär bra i dag samtidigt som de gör det väldigt bra.

– I såna här matcher, när vi möter ett så bra lag, är det viktigt att alla i laget är på tå. Det var vi inte.

Theorin och mittbackskollegan Omar Jawo hade svårt att få grepp om Tobias Hysén under matchen.

Förutom de två målen och en framspelning till Nicklas Bärkroths 3–1-mål i sista minuten hade IFK-anfallaren dessutom en hörnnick i ribban och några skott som gick strax utanför Hugossons båda stolpar.

GIF-spelarna, som skyndade sig till bussen för den sju timmar långa nattresan hem, var märkbart besvikna efteråt.

Inte ens det fina reduceringsmålet gladde värst mycket.

Annons