Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poker-Pär GIF:s nye mittback

Utanför planen är han en gamblare.
Nu ska "Poker-Pär" från Brommapojkarna bidra med säkert spel i GIF:s backlinje de närmaste åren.
– Jag är ganska snabb, har bra fysik och bra spänst, säger Kirunabördige Pär Asp.

Annons

Den 28-årige mittbacken med 69 allsvenska matcher i bagaget följer inte med BP ner i superettan – deras bud var för dåligt – och han nobbade de anbud som fotbollstransfers.com rapporterat att han fått från några norska klubbar.

Efter fem säsonger i jo-jo-laget från Stockholm har han i stället skrivit på ett flerårskontrakt med Gefle IF.

– Det känns riktigt spännande. Det är inte så ofta jag byter klubb – jag har bara gjort det en gång tidigare. Det blir en liten nytändning, säger Pär Asp.

I början av karriären var han yttermittfältare och någon gång även anfallare. Numera är han mestadels mittback – vilket hans nya klubb ser honom som – även om han spelade ytterback mot just GIF på Strömvallen den här säsongen.

Hans styrkor, om han får berätta själv, är:

Snabbheten.

– På 100 meter vet jag inte vad jag gör, men 3,71 har jag gjort på 30 meter.

Bra fysik.

Bra spänst.

Ganska tuff i närkampsspelet.

– Men jag brukar inte vara ful. Senast blev det lite för många gula kort, sex stycken, men normalt brukar jag ligga kring tre, fyra.

Bra i positionsspelet.

– Jag tror att GIF:s spelsätt (zonförsvar, inte man-man) kan passa mig ganska bra faktiskt. Man får lite mer tydlighet och en enklare typ av spel.

Han är också bra på något helt annat, nämligen poker – vilket gett honom smeknamnet "Poker-Pär". Sedan han blev pappa i februari har det blivit mindre spelande, men han berättar för Sporten att han oftare vinner än förlorar och som mest har vunnit 10 000 dollar vid ett enskilt tillfälle.

– Det är spännande att hålla på med lite gambling, och det har gått helt okej. Mest spelar jag på nätet, berättar han.

Asps moderklubb är Kiruna FF och där gjorde han flera säsonger med GIF-mittfältaren Jonas Lantto. Han har även spelat en säsong med James Frempong, när denne var utlånad från Örebro till BP.

Du har sagt att Lantto är GIF:s bäste spelare?

– Ja, och det står jag fast vid. Han har haft en bra utvecklingskurva, jag tycker att han håller väldigt hög allsvensk nivå.

Du har även sagt att det var dags för honom att lämna klubben när hans kontrakt gick ut...

– Hehe, ja, men det tycker jag inte nu. Fast han har absolut möjligheterna att spela i en större klubb, samtidigt tror jag att han har en bra chans att utvecklas här.

I BP fick han uppleva två avancemang till allsvenskan, men även två degraderingar till superettan. Nu hoppas han på några stabilare år.

– Det är tufft att åka upp och ner hela tiden, man får ingen riktig kontinuitet och det blir ofta stora förändringar i spelartruppen, säger han.

– Gefle IF är etablerat i allsvenskan, även om det gick tungt i år, och mina förväntningar är att vi blir ett stabilt mittenlag.

Mer läsning

Annons