Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regalskeppet Vasa i bandytappning

Alla har ju sett formen. Alla borde ha insett vad det betydde.

Gästrikland har sitt eget regalskeppet Vasa, det ligger upp och ned och förlist vid Årsundavägen i Sandviken och gick under direkt som sig bör.

Nu pågår bärgningen – och bandyns guldlag Sandvikens AIK verkar vara det som man helst av allt vill lämna kvar på botten.

Annons

Märkligt nog är det så här att det kungliga skrytbygget Vasa, som kantrade utanför Beckholmen 1628, bärgades just för 50 år sedan. Jag är självklart rätt säker på att inget av det fantastiska projektet har påverkat Göransson Arenas VD Fredrik Granting.
Men den uppgift som denne tar på sig, äntligen rätt man på rätt plats säger jag, är inte ett dugg enklare än den som dykargänget som drog upp Vasa en gång ställdes inför.

Jag är dock inte tillräckligt gammal för att komma ihåg om det stod folk längs kajerna i Stockholm och skrek: ”låt vraket ligga, låt vraket ligga.”
Det gör man i Sandviken.
Man skriker en hel del annat också.
Men så långt har det gått, att inte speciellt många tycker att just guldklubben Sandvikens AIK har rätt att öppna munnen och begära ytbärgning – en utskickad frälsarkrans får man nog nöja sig med.
Problemet med att Vasa förliste innan hurraropen hade klingat av var att hon var för instabil för att segla i hård vind. Alla visste det, men ingen vågade tala om det för Gustav II Adolf som, nu blir jag lite osäker var han var just då men det var väl det 30-åriga kriget som drog.

Egentligen visste väl alla i Sandviken att världens vackraste bandyhall var just världens vackraste bandyhall – men inte så mycket mer. Alla trodde att man skulle få allt, men ingen hade bestämt något – utom SAIK som visste att man ville spela bandy där. Och bandy spelar man på is, och har man is – då är det svårt att göra något annat.
Jag säger inget om det. Hade inte SAIK spänt musklerna och engagerat sig i att Sandviken skulle få en monsterarena så hade de Göranssonska fonderna haft några hundra miljoner kronor kvar – men det hade å andra sidan fått framtiden att stå och stampa på samma lilla isyta.
Men fel gick det, och sjönk gjorde skutan.

Fredrik Grantings försök att pumpa läns, bärga och försöka få Göransson Arena på rätt köl igen egentligen är just många av de tankegångar som hade behövts redan vid sjösättningen.
Men vilken politiker, välj en färg om det finns flera i Sandviken, vågar stå och säga att det här kommer att kosta oss skattebetalare pengar. Inte ens om man är vald på livstid, som man kan bli i Sandviken.
Jag har skrivit det förut, och jag skriver det igen. SAIK:s returbiljett tillbaka till värmen stavas Lars-Olof Skoog, och är klubbens ordförande.
Att SAIK, nu detta guldnådens år 2011, står inför hotet att få träna och spela utomhus igen är en bannbulla man ådragit sig på egen hand. Det var alldeles nog med förbrukat förtroendekapital tidigare, och att SAIK i Bandysverige anklagas för ekonomisk dopning kommer som ett mejl via internet.

Men när nu det här guldet var bärgat, när Rädda SAIK-kampanjen var igång, återigen ge sig på att värva ihop en spelartrupp som bryter mot vilken jantelag som helst – det tror jag var droppen.
Nu ska Sandvikens IF få sin belöning för att man betalat hyra, och alla andra klubbar i Sandviken som hukat och skött sig. Fotbollen har plötsligt fått ett litet övertag på bandyn, och SM-guldet som var så vackert i mars är det ingen anser klara den nya valutakursen i Sandviken.
SAIK åker ut i kylan. Nu, och till man blir folkets klubb och lag igen.
Det är egentligen fullständigt bedrövligt, men jag förstår faktiskt varför.

Det är djup ironi att vi i distriktet har en klassisk bandyklubb som Skutskärs IF som inte har någon egen hemmabana, och en regerande mästarklubb som inte får vara i den hall som alla förknippar med bandy och Sandvikens AIK.
Lika lite som jag vill förklara att vi bygger en träläktare till på Strömvallen, så vill jag egentligen förklara det här för folk jag träffar utanför tidningens spridningsområde.

Mer läsning

Annons