Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordung libero kliver ut ur skuggan

Han fyller inte 18 förrän i december. Ändå är Joakim Bergman en av SAIK:s viktigaste pjäser den här säsongen.

Som rekordung libero är det han som ska hålla ihop försvaret.

– Jag är inte nervös. Det har gått bra på försäsongen, säger han själv.

Annons

Efter Champions Cup, Svenska cupen och World Cup. I kväll är det äntligen dags för det svensk bandy egentligen handlar om – elitserien.

Sandviken möter Sirius på Studenternas och meningen är att cirkeln ska slutas med ett nytt besök i Uppsala i mars för SM-finalen.

Men dit är det förstås en lång, lång väg att vandra. Men årets upplaga av SAIK är intressant. Veteraner som Daniel ”Zeke” Eriksson och Daniel Mossberg samsas numera med flera spelare födda på 1990-talet.

Till exempel så fyllde ”Zeke” 18 samma år som den nye liberon Joakim Bergman föddes. Men på isen är det Jocke som ska se till att 36-årige Eriksson sköter sina uppgifter.

Men hittills har han inte varit tvungen att höja rösten till sina betydligt mer erfarna kollegor i försvarslinjen.

– Nej, det är inte så ofta det behövs, säger Bergman med ett snett leende.

Trots att liberorollen är både utsatt, viktig och dessutom en position som verkligen förpliktigar i Sandvikens AIK var det aldrig något snack inom föreningen att 17-årigen var mogen för uppgiften.

– Nej, det bestämdes faktiskt redan i juni att Jocke skulle spela libero, bekräftar en av SAIK:s tränare Håkan Pettersson.

Så självklart var det därför Sandviken utan protest släppte i väg tidigare liberon Daniel Eriksson till proffslivet i ryska Dynamo Kazan.

Det var den unge Bergman man skulle satsa på och Eriksson fick vara beredd på ytterst lite istid om han blev kvar i SAIK.

En press och ett krav som vilken 17-åring som helst förstås skulle darra inför. Men inte Joakim Bergman.

– Nej, jag känner mig lugn. Jag har ju spelat alla matcher på försäsongen och då har vi ju mött de bästa lagen i världen. Och dessutom spelade jag lite förra säsongen också, även om det mest var som avbytare på backplats. Jag fick spela en match som libero, mot Katrineholm, minns Bergman.

• Hur kände du när Daniel Eriksson försvann till Ryssland och fick liberorollen?

– Jag var förberedd på att få spela. Vi hade snackat om det innan. Men självklart är jag fortfarande ung har mycket att lära mig.

Joakim Bergman har spelat i SAIK sedan pojkåren och minns att han såg upp till Andreas Westh när han stod på Jernvallen som liten knatte, klassiska liberospelare i Sandviken längre tillbaka minns han inget av.

– Nej, men bandy har alltid varit nummer ett för mig även om jag spelat en del fotboll och lite innebandy när jag var yngre.

Och han gillar förstås att han och flera av juniorkompisarna nu släpps fram av klubben och huvudtränaren Thony Lindquist.

– Man utvecklas mycket av att träna och spela med A-laget och det är viktigt att vi yngre släpps fram, säger han.

Och när vi frågar om han har någon speciell styrka på isen svarar han nästan identiskt med sina tränare.

– Att jag läser spelet bra. Det är nog nummer ett hos mig.

Inte illa för att bara vara 17 år...

Mer läsning

Annons