Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland vill ha hem Svechnikov

Nästa vecka spelas en landslagsturnering i Kirov. Ryssarna vill att Misha Svechnikov ansluter redan på lördag – vilket innebär att han missar två matcher med SAIK.

– Jag hoppas vi kan lösa det här genom ett samtal, säger SAIK:s Arne Anderstedt.

Annons

Daniel Berlin, Daniel Mossberg och Linus Pettersson togs i går ut i det svenska A-landslaget som spelar Russian Government Cup i Kirov 3-5 december. Ungefär samtidigt damp ett fax ner på SAIK-kansliet från den ryska landslagsledningen med en kallelse till Misha Svechnikov.

Ryssarna brukar ofta ha ett läger i samband med landslagsturneringar och nu samlas de i Kirov 28 november, vilket innebär att Misha Svechnikov måste åka den 27:e för att hinna fram. Det innebär i sin tur att han inte bara missar lördagens hemmamatch mot Boltic utan också bortamatchen mot Vetlanda nästa tisdag.

Arne Anderstedt är svensk landslagschef och vicepresident i det internationella bandyförbundet (FIB), och inte ens han vet vilka regler som gäller i ett sånt här fall.

– Vi är skyldiga att släppa en spelare, sen är frågan hur långt före turneringsstarten. Men jag hoppas inte det här är något problem, det är nog bara en diskussionsfråga, de kanske inte ens är medvetna om att vi spelar matcher nu, säger Anderstedt.

För ni vill inte släppa honom i förtid?

– Nej, vi vill att han ska spela alla matcher med oss, och det tror jag att de har full förståelse för. Jag ska ta ett samtal med dem under tisdagen.

Misha Svechnikov själv hamnar i kläm och säger att han hamnat i en konstig situation.

– Ja, och jag vill inte vara taskig varken mot SAIK eller landslaget.

– Jag vill absolut vara med i landslaget så länge de vill ha mig, och nu är det en viktig samling eftersom det är den sista före VM. Läger eller inte får vi se, jag vet inte hur hårda de är på det heller, det kanske löser sig på ett smidigt sätt, säger Svechnikov.

Förutom Sverige och Ryssland deltar också Sverige U23, Ryssland U23, Finland, Vitryssland, Kazakstan och ett lokalt Kirovlag i cupen. Den svenska U23-truppen tas ut senare i veckan, men troligtvis finns både Ted Haraldsson och Erik Säfström från SAIK med. Finland skickar ett ungt lag, vilket innebär att bland annat Mikko Aarni inte har kallats.

I den svenska A-truppen saknas många tunga namn – som till exempel SAIK:s Christoffer Edlund.

– Vi ger honom chansen att komma ikapp med sin träning i stället, säger Thony Lindquist, som inte bara är SAIK-tränare utan även assisterande förbundskapten.

Andreas Westh saknas av samma skäl, medan Hammarbybacken Olov Englund ska bli pappa och Per Hellmyrs också lämnas hemma av privata skäl.

In i truppen kliver i stället två debutanter – Edsbyns libero Fredrik Åström och Hammarbys ytterhalv Robin Sundin.

Mer läsning

Annons