Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska fansen försöka hjälpa SAIK ur krisen

SAIK är i stort sett konkursmässigt.

Nu drar supportrarna igång en insamling – som dock får nobben av stjärnan Daniel Mossberg.

– Jag tycker inte att vi spelare ska behöva engagera oss i det här, säger han.

Däremot är lagkamraten Daniel Berlin öppen för att skänka pengar.

Annons

Efter den senaste tidens skriverier om den ekonomiska krisen i SAIK bestämde sig Thomas Paschen och Thomas Forsberg, skribenter på Svenska Fans SAIK-sida, för att det var dags att agera.

På söndag inleds kampanjen där allmänheten – fattiga och rika, åskådare och spelare – uppmuntras att bidra med en krona för varje SAIK-mål.

Även SAIK:s officiella supporterklubb har hakat på och ett bankgironummer ska upprättas inom kort så att även de som inte besöker Göransson Arena kan skänka pengar.

– Vi kände att någon måste göra något. Men det finns inte nån som heter någon, och då måste vi göra det, säger Thomas Paschen, som redan fått ett löfte från SAIK-styrelsen om att alla insamlade pengar ska gå till att betala skulder, och inte till den löpande driften.

– Säg att vi får tusen personer som är med på det här, då skulle vi ha 56 000 kronor redan.

Hans önskemål är att styrelsen bidrar genom att bringa klarhet i exakt hur det ekonomiska läget är.

– Om gör det och berättar hur de ska hantera problemet tror jag att det blir ännu lättare att få folk att hjälpa till, säger han.

– Sedan hoppas jag väl att någon av spelarna ställer upp och uttalar sig positivt om kampanjen, kanske lägger en slant i någon av bössorna och ger lite draghjälp.

Förre Rysslandsproffset Daniel Mossberg anser emellertid att spelarna inte ska behöva tänka på den ekonomiska krisen, utan i stället fokusera på bandyn. När Sporten når honom på telefon vill han överhuvudtaget inte kommentera moderklubbens svåra läge.

– Jag kan inte uttala mig om det för jag vet för lite. Det är styrelsen som har hand om det där, eller den förra styrelsen, säger han.

Vad säger du om insamlingen?

– Det är väl bra att de är beredda att skänka pengar.

Kan du tänka dig att göra det? Modos ex-proffs har ju exempelvis gått ut och sagt att de ska hjälpa sin klubb.

– Fast de tjänar ju lite mer än vad vi gör inom bandyn. I dagsläget är det lite svårt att skänka några pengar.

En krona per mål, kanske?

– Då får de som gör många mål skänka pengar. Jag tycker inte att vi spelare ska engagera oss i det här.

Daniel Mossberg är en av tre spelare i laget som inte får sin lön från SAIK utan från sponsorn Fortress Axalux. Magnus Muhrén är den andre och nyligen blev även Christoffer Edlund anställd av företaget, vilket har fått ner SAIK:s kostnader för spelartruppen något.

Enligt Mossbergs lagkamrat Daniel Berlin har det ännu inte varit några problem att få ut lönen från SAIK. Och han tycker inte att spelarna påverkas av krisen.

– Nej, men ärligt talat vet jag inte så mycket om vad som händer, även om styrelsen har varit nere och informerat några gånger.

Kan du tänka dig att skänka pengar?

– Ja, det skulle jag kunna göra, om läget är så att det behövs att alla bidrar. Då tycker jag att man ska göra det för att dra sitt strå till stacken, säger Berlin.

Som en följd av SAIK:s usla ekonomi har klubben ännu inte fått någon elitlicens beviljad för nästa säsong.

– Men det är jag helt säker på att vi kommer att klara, avslutar Berlin.

Mer läsning

Annons