Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK väljer Edsbyn - hur det än går

Jag kan ha rätt (troligen).

Jag kan ha fel (mindre troligt).

Vad jag verkligen vet är att Sandvikens AIK ikväll faktiskt struntar i att det står 100 000 kronor på spel för seriesegern i elitserien.

Förstaplatsen ger valmöjlighet.

Annons

Jag gillar verkligen det här upplägget inför slutspelen, även om jag inte är värre lögnare än att jag kan erkänna att jag inte alltid har gjort det.
Men täta serier, som bandyns elitserie, gör att gamla mossiga ettan mot åttan, tvåan mot sjuan, är passé.
Till exempel i kväll, när SAIK efter segern mot Villa-Lidköping – som skulle innebära att laget är obesegrat på hemmais – säger E-d-s-b-y-n rätt ut i Radiosportens och TV4:s mikrofoner.
Edsbyn, femman i elitserien. Jo, jag tror verkligen det.
Och bandyns slutspelsval är egentligen bara uppvärmningen; först på det slutspel där SAIK alltid är med – men även på det som kommer i hockeyns elitserie. Där är ko- efficienterna och psykologin ytterligare uppskruvat, så det enda jag är säker på är att Brynäs väljer Växjö – om den möjligheten skulle dyka upp.
Men till det dramat är det fortfarande sju matcher, Linköping borta för Brynäs i kväll.

I bandyn är det dags nu.
Och att jag tror att SAIK tänker plocka åt sig 2000-talets mest guldglimrande klubb redan i kvarten är egentligen inte så konstigt.
Edsbyn är visserligen bra, men alternativen är värre:
Otäcka överraskningen Kungälv (det blev 2–6 en mörk och blåsig kväll på Skarpe Nord)? Tror inte det va. Speciellt inte som matchserien luktar nattbuss hela vägen också.
Hammarby, som visserligen är hysteriskt formsvagt just nu, på Zinkensdamm? Tror jag inte heller, även om SAIK faktiskt vunnit både hemma och borta. Men det finns något slumrande i Hammarby som bör undvikas.
Broberg? Utomhus! Verkligen inte, speciellt som hälsingelaget verkar vara på gång nu.

Det här bygger naturligtvis på att SAIK vinner kvällens match, och därmed fortsätter sviten av matcher på hemmais. Hemmaplan har varit topplagens väg till just toppen i den täta elitserietabellen.
Hall 1: SAIK har bara tappat en poäng på tolv matcher (6–6 mot Vänersborg, av alla lag)
Hall 2: Villa-Lidköping har förlorat två matcher och kryssat två hemma i sin arena (meraparten av poängförlusterna kom i inledningen av serien – bland annat premiärens 5–7 mot SAIK).
Hall 3: Västerås har inte förlorat hemma och har bara två oavgjorda inför kvällens avslutning mot Kungälv.
Hallbrist: Bollnäs har en förlust och två kryss hemma på sin utebana Sävstaås i en kommun som utreder hallfrågan vidare och vidare.

I bandyn är slutspelsvalet extra exakt, eftersom lag ett och lag två inte bara väljer kvartsfinalmotståndare – utan även vilket lag av trean och fyran man vill ha på sin semifinalhalva.
Här tror jag SAIK väljer vidare i hallvärlden. Det blir Västerås SK alltså, och inte Bollnäs. Bra förhållanden går före allt annat, och om något skulle gå snett så kommer man alltid tillbaka till Göransson Arena för ett avgörande. Och Bollnäs brutalt säkra defensiv lockar inte heller.
För att sätta lite extra piff på verksamheten börjar dock bäst placerade lag borta i bandyns slutspel, vilket heller inte är något problem för SAIK (se ovan).

Men om det nu inte blir seger i kväll mot Villa-Lidköping? Om motståndarna får välja först? Då tror jag faktiskt Villa-Lidköping tänker i avstånd, och undviker långresorna – och väljer IFK Kungälv trots den otäcka känslan av derby på västkusten.
Så SAIK får sin Edsbynchans ändå.
Svar i kväll.
Men helst först en rejäl serieseger. 100 000 kronor är faktiskt alltid 100 000 kronor för ett fattig mästarklubb som Sandvikens AIK.

Mer läsning

Annons