Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se det som en jättechans, GIF!

Poängen är så viktiga just nu i allsvenskan, att GIF ska tacka för den extrachans man nu får i Malmö.
0–1 är plötsligt 0–0.
En förlorad match är plötsligt en ospelad.
Motivation har nu ännu större chans att slå klass.

Annons

Knappt hade jag muttrat klart över kallduschen (ursäkta) när Agon Mehmeti gjorde 1–0 till Malmö mindre än minuten före paussignalen – förrän målet var underkänt.

Det regnade och det blixtrade och det dundrade under den första halvleken så att det blev riktigt otäckt, och när himlen fortsatte att vara igentäppt av mörka moln tog domaren Sven-Martin Åkesson från Kode det självklara beslutet:

Slutspelet för i dag.

Omspel – och beslutet där från Svenska fotbollförbundet blev redan i dag kl 16.00.

Samma tid, samma plats – men faktiskt för GIF en möjlighet att knipa en poäng som egentligen var förlorad i går.

Hade matchen fortsatt hade det varit ytterst svårt för GIF att komma tillbaka mot Malmö.

Nu handlar det ytterligare lite mer om psykologi. Malmö tvingas börja om och nöta, nöta, nöta mot tråkiga Gefle IF en gång till.

Hur tror ni snacket gick i det gänget i går?

”Nej, måste vi spela ytterligare en match mot Gefle. Hur många såna måste vi spela den här säsongen. Vi vill ju helst bara spela seriefinalen mot Helsingborg den 15 september.”

Så visserligen är den sportsliga uppgiften lika tuff och utmanande som tidigare för GIF, men jag tror att det är Malmö som tycker den uppkomna situationen är jobbigast.

Det enda Per-Urban ska se till är att GIF-spelarna inte läser den allsvenska tabellen på söndagsförmiddagen, där nu ligger GIF plötsligt under nedflyttningsstrecket. Detta sedan Kevin Pavey dunkat en givmild AIK-straff ribba in mot Gais.

Det här var mig veterligen första gången en match för Gefle IF bröts på allsvensk nivå. Annars har märkliga vädersituationer hängt över klubben vid flera tillfällen.

För någon säsong sedan förlorade GIF en snömatch mot Djurgården på Strömvallen under våren, när det började vräka ned och det uppvärmda konstgräset inte hängde med. I det allsvenska kvalet 1995 tvingades GIF spela (och gick heller inte upp) mot Öster på Råsunda på grund av en snöig Strömvallen.

I hemmapremiären i allsvenskan 2005 slocknade förresten strålkastarna en stund, och det var ju lite kul att det hände på just ... Strömvallen, tyckte alla.

Fast Brynäs har på sitt sätt ett färskare exempel på just det som hänt GIF nu. En match som flyttas fram ett dygn. Våren 2008 skulle Brynäs möta Djurgården i Globen en lördag i början av mars. Men en vaktmästare borrade för mycket i isen när han skulle sätta fast ena målburen, och ett kylrör började spruta ut gul vätska och isen blev förstörd.

Tusentals arga och besvikna supportrar tvingades lämna Globen.

Matchen spelades sedan sent, kl 20.00, söndag kväll, i stället – eftersom AIK vägrade flytta en match mot Nybro.

Jag borde egentligen inte gå in på resultatet, men det här var i slutfasen av elitserien och det blev 2–2 – och Brynäs hamnade sedan i kvalserien.

”En inställd spelning är också en spelning”, sa Ulf Lundell någon gång, men då var det inte regnet utan någon annan flytande vätska som ställde till det.

En bruten fotbollsmatch är dock en ny fotbollsmatch med resultatet 0–0 redan i dag.

Det får gärna stå det när matchen är klar.

Medan vi väntar rekommenderar jag Offside, som i det här numret har ett långt reportage om René Makondele. Köp, läs och njut!

Var det förresten bara jag som tyckte det var kul att läsa Nicklas Bäckströms stora tack-annons efter husbygget på Norrlandet där det visade sig att byggledaren hette... Peter Forsberg.

Mer läsning

Annons