Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simon känner bara lite press

Avgörandets stund är nära. SAIK har varit i den här situationen tidigare – 20 gånger för att vara exakt.
Och av dessa 20 avgörande slutspelsmatcher har laget vunnit hälften.
– Men den statistiken spelar ingen roll. Nu har vi ett helt annat lag än tidigare, säger Simon Jansson inför den femte semifinalmatchen mot Västerås SK.

Annons

En finalplats ligger i potten. Där heter motståndet Edsbyn och om SAIK besegrar Västerås i ABB Arena i kväll, väntar en finalrepris från i fjol.

Sporten har kikat i arkivet inför dagens avgörande semifinalmatch, och det visade sig att SAIK i snitt vinner varannan avgörande slutspelsmatch de spelar.

Tio segrar och tio förluster har det blivit, i direkt avgörande slutspelsmatcher, sedan slutspelet infördes säsongen 1962–1963. Endast tre av de tio segrarna och hela åtta av de tio förlusterna har kommit i semifinalsammanhang.

Enligt SAIK-lägret har denna statistik ingen som helst betydelse inför kvällens match.

– Man ser så mycket statistik inom sportens värld. Det är dagsformen som avgör när det är så här jämnt mellan lagen. Men det kan väl vara dags för en elfte seger då, säger SAIK-tränaren Ola Grönberg och syftar på lagets segerstatistik i avgörande slutspelsmatcher.

– Det är klart att det är en helt annan påfrestning på spelarna. Men det gäller att slå bort dom jobbiga tankarna. Det är mer liv och rörelse kring en sån här match, men egentligen är det ju som vilken match som helst. Solen går upp ändå, även om man får stryk.

I söndags imponerade de unga spelarna i SAIK i 7–4-segern på Jernvallen. Simon Jansson, Ted Haraldsson och Kalle Mårtensson nätade alla tre och bidrog starkt till att SAIK kvitterade i semifinalserien.

– Det finns oerhörd kapacitet i de här pojkarna. Många av spelarna i laget har inte varit i den här situationen tidigare, men jag är övertygad om att dessa spelare har ett ex antal såna här matcher framför sig i karriären. De lär sig något nytt varje match, konstaterar Ola Grönberg.

Simon Jansson känner ingen större press på sig inför kvällen.

– Alla är riktigt taggade, alla vill vinna och det ska bli jäkligt kul att spela. Det är klart att man känner lite press på sig, men det är bara kul att spela avgörande matcher. När det är slutspel blir man extra koncentrerad, säger Simon och fortsätter:

– Det lär säkert komma mycket folk till arenan. Det är ju sånt här man går och väntar på hela säsongen.

Han vet vad SAIK måste göra för att inte misslyckas för tredje gången i följd i ABB Arena.

– Om vi ska vinna är det en tät defensiv som gäller, sen tror jag att vi måste passa i större utsträckning och inte transportera bollen så mycket. Alla måste vara delaktiga i spelet.

Om SAIK lyckas bryta trenden mot VSK, och ta semifinalseriens förta bortavinst, kan Simon se fram emot sin första SM-final.

– Vi ska ge järnet och det vore jäkligt kul om vi kunde nå dit. Men än är finalen långt borta, avslutar Simon bestämt.

Annons