Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista World Cup-jublet i Sandviken?

Finalen 2010 är spelad.

Nu vidtar kampen om framtidens World Cup.

– Vi har stora möjligheter att utveckla evenemanget, säger Sandvikens cupgeneral Per Lodin.

Annons

World Cup har spelats två år i Sandviken – och det får gärna bli fler om Per Lodin får bestämma.

Men Ljusdal, som planerar att få bygga en egen hall, vill ha sin cup tillbaka.

Räkna med dragkamp.

– Jag har förståelse för att cupen är en kulturell företeelse i Ljusdal. Det finns en aningen romantiserad bild av hur det varit där uppe. Och på 70- och 80-talen var cupen stor, men de senaste åren kände även Ljusdal av ett minskat intresse. Och nu handlar det ju om hur vilka som bäst kan utveckla cupen i framtiden, säger Per Lodin.

Men med tanke på hur det sett ut under det gångna veckoslutet i Göransson Arena kan man fråga sig varför det är så attraktivt att hålla i World Cup.

Totalt har bara runt 7000 åskådare tittat på.

Och någon större vinst gör inte arrangören SAIK. Förra året blev det ett plus på cirka 175 000 kronor.

– Jag har inte siffrorna klara för mig så här tidigt inpå, men jag hoppas det kan bli något liknande det här året, säger Per Lodin.

Så – varför vill ni så gärna behålla World Cup i Sandviken?

– Vi vill vara en ledande förening i svensk bandy och marknadsföra både SAIK och kommunen. Sen har vi ju en fantastisk arena här också som vi vill använda.

Per Lodin betonar också att han tror att cupen skulle få en ljusnande framtid i Sandviken.

– Jag vill inte göra nån jämförelse med Ljusdal på så vis – men jag kan säga att jag tror det finns stora möjligheter till utveckling här hos oss.

Det är Internationella bandyförbundet som i slutänden beslutar var cupen ska spelas. Just nu råder viss osäkerhet om vilket avtal som egentligen finns.

– Jag tror att Ljusdal har en option att arrangera World Cup fram till 2014, men jag har inte sett det avtalet på papper. Och det är under förutsättning att man får en hall.

– Sedan beror det ju också på vad det är för hall man har. Man kan inte hålla i World Cup under vilka förutsättningar som helst.

Per Lodin är inte nöjd med alla detaljer kring årets arrangemang. Bland annat riktades kritik mot att det borde vara neutrala domarteam från och med semifinalerna.

– Men det är ju ett problem som måste lösas var än cupen spelas.

Publiktillströmningen har också varit för dålig.

– Det nådde inte upp till 2 500 personer under nattmatchen mellan SAIK och Bollnäs. Jag hade räknat med åtminstone 3 000, säger Lodin.

– Men vi vill hemskt gärna fortsätta att förbättra World Cup i framtiden.

Mer läsning

Annons