Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjutna sönder och samman

AIK exploderade – och Gefle IF släppte in tre mål för andra matchen i följd.

Det har skett en rejäl scenförändring för det tidigare så kompakta Gefle.

– Det handlar om marginaler, säger GIF-målvakten Mattias Hugosson efter 3–0-förlusten på Strömvallen.

Annons

Det var – trots att GIF bara hade tre utespelare på avbytarbänken sedan även Eric Larsson tvingats lämna återbud på grund av en knäskada – lite oväntat det som skedde på Strömvallen.

GIF hade läge efter läge i den första halvleken, men orkade inte och rasade ihop i den andra halvleken.

Ett AIK – som Gefle hade kontroll på i 56 minuter – svarade för tre mål på 14 minuter och matchen var avgjord.

Visserligen via en tveksamt dömd frispark (läs separat artikel) och ett mål som mittbacken Daniel Theorin styrde in. Men GIF har hur som helst gått från att ha varit allsvenskans tätaste lag till att ha släppt in åtta mål på drygt två matcher.

Eller på 200 minuter, om det ska vara exakt.

– Ja, det är så alltså. Men många av bollarna i dag studsade AIK:s väg och jag tycker inte att det går att rota ner sig för mycket i de siffrorna, säger GIF-målvakten Mattias Hugosson.

• Tycker du som sista utpost att ni agerar annorlunda nu?

– Det tycker jag inte, vi spelar som vi gjort förut. Men precis som jag sa har det handlat om marginaler, tidigare har vi kanske haft dem på vår sida för att nu haft det mesta emot oss i två matcher.

– Det är fotboll vi pratar om, mycket kan hända och förändras. Precis som för oss i det här läget.

Mattias Hugosson hade under gårdagens toppmöte med formstarka AIK en otacksam uppgift – Robert Åhman Perssons frisparksmål var inte mycket att snacka om och Martin Mutumbas skott via Theorin går heller inte att lasta Hugosson för.

Och inte Teteh Banguras kanonskott i GIF-målvaktens vänstra kryss fram till 3–0 för den delen.

– 1–0 och 2–0 är två olyckliga mål, det är inte mycket att göra åt. Ena gången är det Hansson och sen Theorin som bollen tar på, det är sådant som händer.

I bortamatchen mot Gais då Romário Pereira spräckte Gefles och Mattias Hugosson 700 minuter långa svit utan insläppt mål har målen trillat in ordentligt.

På 14 matcher hade man släppt in nio mål – nu tre matcher senare har det alltså nästan dubblerats.

Är det lätt att det blir så här efter att en svit väl bryts?

– Nej, det vet jag inte, det ska ju sägas att vi mött bra lag under de här tre matcherna du pratar om. Gais i två möten, som nu vann mot Örebro med 4–1 och AIK som inför den här matchen öst in mål.

– Det är surt att vi ska förlora en sådan här match när vi spelar så pass bra, suckar Hugosson.

Kanske hade matchen fått en annan utgång om Jonas Lantto förvaltat sitt drömläge i den sjätte minuten på ett bättre sätt.

Ett sprudlande GIF borde i alla fall under den första halvleken gjort åtminstone ett mål – då även anfallarna Jakob Orlov och Mikael Dahlberg hade ett par halvchanser.

Vi kan i alla fall konstatera att varken marginalerna eller effektiviteten var på Gefles sida denna match – och som på 14 minuter förvandlades från en fotbollsfest till en mardröm.

– Det är mest otur att de får in sina mål och lyckas dra ifrån, deras frispark tar i sidan på mig och går in. Det är omöjligt att undgå något sådant, säger en besviken Marcus Hansson efter matchen.

Men i matchens slutminuter hade däremot GIF och Hugosson marginalerna på sin sida – en framstormande Kenny Pavey hindrades brutalt av Hugosson.

Ett till synes solklart rött kort – men Hugosson klarade sig undan med en varning.

Där får man väl säga att du hade turen på din sida?

– Det är svårt att säga, jag tror domaren bedömde det som att bollen redan var på väg ut och att chansen därför var förbi, spekulerar Hugosson, som nu dragit på sig två varningar den här säsongen.

Men du hade inte protesterat om du fått rött kort?

– Det är domaren som beslutar, men jag sparkade ju ner honom...

Mer läsning

Annons