Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbare anfall, om GIF-Urban får be

Sverige har bara gjort två mål på fem matcher i VM-kvalet – och är på väg att missa turneringen i Sydafrika nästa år.
– Kombinationen Zlatan/Henke har inte varit fullständigt lyckad, säger GIF-tränaren Urban Hammar och understryker vikten av att målskyttet lossnar.
– Det är en förutsättning för att vi ska ha nån möjlighet alls.

Annons

I dag väntar Malta på Nya Ullevi – där blir det seger, det är Urban Hammar tämligen säker på, men frågan är om det räcker.

– Sverige måste gå rent nu – och sedan vet man ändå inte om det går vägen. Det känns...ja, för jobbigt för att spekulera kring i det här läget, säger Hammar.

Han är som alla andra missnöjd med Sveriges målskillnad 2–2 på fem kvalmatcher.

– Det är siffror som inte räcker, så är det bara, säger Hammar.

– Det är ju målskyttet som inte varit tillräckligt bra. Och gör man få mål sätter det en enorm press på att utnyttja alla chanser man får. Det har vi inte lyckats med – och så fort man släpper in ett mål innebär det ett allvarligt läge. Sånt kan lätt sätta sig mentalt.

– Det är en nyckelfråga. Vi har världsklasspelare framåt, men har inte lyckats hitta den optimala kombinationen. Zlatan och Henke Larsson är två respekterade spelare var för sig, men har inte fungerat ihop. Vi har inte fått nån utväxling av dem tillsammans.

– Jag vill egentligen inte recensera laguttagningar i landslaget, men i det här läget måste man titta på arbetssättet offensivt och vilka kombinationer man ska använda.

Mot Malta kommer Henrik Larsson inte till spel på grund av familjetragedin som drabbat honom.

Markus Rosenberg och Johan Elmander är båda skadade, så det blir troligen Marcus Berg som får chansen bredvid Zlatan.

– Att sätta Henke bredvid Zlatan har ju varit en väldigt ”enkel” laguttagning. Nu kanske det kan komma fram något som vi inte vet ännu, säger Urban Hammar och önskar sig ett snabbare anfallsspel.

– Sverige bör ha en tydlig ambition att komma framåt snabbt på planen. Vi behöver en islossning nu, säger han.

– Det ser tufft ut, det är bara att konstatera. Men jag vill kalla mig ”dämpat optimistisk”. Det är bara nyckelmatcher kvar nu.

– Sverige har länge haft en fantastisk förmåga att få de jämna matcherna att tippa över till sin fördel, den här gången har det inte blivit så. Men Lagerbäck är en av världens mest respekterade förbundskaptener, och jag tycker han ska sitta kvar kontraktstiden ut. Att utse en ny förbundskapten är en viktig utnämning som man inte bör göra i en handvändning. Det måste få ta sin tid.

”Zlatan och Henke Larsson är två respekterade spelare var för sig, men har inte fungerat ihop.”

Annons