Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags för Gothia cup – men var är flicklagen?

Nio i fjol – men i årets Gothia Cup får Gästrikland klara sig utan flicklagen. Inte ett enda lag finns anmält, att jämföra med nio på pojksidan.
– Det är inte billigt att åka, säger Gefle IF:s Bjarne Holmgren.

Annons

Om mindre än tio dagar drar världens största fotbollsturnering för ungdomar igång. Det börjar nämligen dra ihop sig till den 36:e upplagan av Gothia Cup, som i år väntas slå rekord. Inte mindre än 1550 lag från 132 nationer kommer att finnas på plats i Göteborg för att göra upp om placeringarna.

Från Gästrikland, som brukar vara välrepresenterat, deltar nio lag.

Gävle GIK, Hille IF och Sandvikens AIK skickar alla vars itt lag, medan Sandvikens IF ställer upp med två och Gefle IF med tre. För första gången är också Valbo med på ett hörn, i form av klubbens P95:or.

– Vi får spela mot ett brasilianskt lag i andra matchen. Det blir kul, säger ledaren Tommy Hillborg.

Årets Gothia-turnering ser dock ut att bli en tävling där grabbarna får stå för medaljerna.

Från Gästrikland deltar nämligen inte ett enda flicklag, jämfört med nio i fjol. Orsakerna till den klena uppslutningen går naturligtvis att spekulera i. Bjarne Holmgren, ungdomsansvarig i Gefle IF, tror att ett par av förklaringarna kan vara dels klubbarnas höga kostnader för att vara med och dels svårigheter att få ihop lag.

– Har man en trupp med 15 stycken och det försvinner några stycken plus att man ska jobba ihop pengar då kan det bli tufft, säger Bjarne och tillägger:

– Jag tror det är mycket ekonomi, för det är inte billigt att åka.

Distriktets medaljhopp på flicksidan står därmed till den norduppländska grannen Tierps IF i klassen flickor 15.

– Jag kommer inte ihåg när Tierp skickade ett tjejlag sist, om vi någonsin har gjort det. Men vi kommer att kämpa, säger Jan Pettersson, ledare i Tierp.

Mer läsning

Annons