Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spel på gräs – det är en svår konst för GIF

Gefle IF på naturligt underlag är en ganska gräslig historia.

Bara två segrar på de 15 senaste matcherna – men det är inget som skrämmer inför matchen på Swedbank Stadion i kväll.

– Vi har tagit nio poäng borta hittills den här säsongen, det är det viktigaste, säger tränaren Pelle Olsson.

Annons

Ni ser den rätt svarta statistiken här intill. På de 17 senaste matcherna på gräs i allsvenskan, förra säsongen och hittills under denna, har GIF bara vunnit fyra.

Två av dem kom direkt i inledningen av förra säsongen – så på de senaste 15 matcherna har GIF bara vunnit två, och på de elva senaste bara en seger (AIK på Råsunda i år).

– Åh fan, säger Pelle Olsson.

– Jaså, är det så, säger mittbacken Olof Mård, som får fungera som motvikt till detta dystra facit inför Malmö borta i kväll eftersom han är obesegrad sedan han gjorde comeback mot AIK i den där segermatchen den 21:a maj.

Varken Olsson eller Mård låter sig dock nedslås av den klena utdelningen på gräs.

– Generellt är det ju så att bortamatcherna är svårare, det är svårt att säga om det spelar så stor roll ifall de spelas på gräs eller konstgräs. Det viktigaste nu är att vi spelat bra borta den här säsongen. Vi fick en bra start med poäng direkt mot Syrianska och även i matchen vi förlorat, mot Helsingborg borta, var vi ganska bra med trots att det slutade 3–0, menar Olsson.

Men för varje bortamatch som ska spelas på gräs förbereder sig GIF med träning på gräs – det är inget man tummar på. I går körde man en timme på Kastplan intill konstgräset på Strömvallen.

– Inte optimalt, gräset är för högt och en helt annan typ än det man spelar på nere i Skåne. Men det är så bra det kan bli här, konstaterar Olsson.

– Det är viktigt för spelarna att få ett pass på gräs dagen innan, för känslan och närkampsspelet och tajmingen.

Olof Mård håller med om det.

– Det stämmer att det inte går att jämföra med planerna vi spelar matcherna på, men det är skönt att få de här träningarna ändå. Man känner att ”nu blir det gräsmatch”. Och vi får vänja oss vid att man kanske måste ta en extra bolltouch jämfört med när man spelar på konstgräs, vilket kan leda till mer närkampsspel.

• Hur mycket tänker man på vilken sorts plan man ska spela på?

– Mycket. Det har blivit en hel vetenskap av det där. Alla konstgräsplaner skiljer ju sig från varandra också. Och vissa lag vattnar mycket, andra inte alls. Det är egentligen först på uppvärmningen man vet hur det kommer att bli, och då gäller det att anpassa sig efter det. Bli vän med bollen.

Det hindrar dock inte från att försöka analysera i förväg.

– Vi tittade exempelvis på Malmös senaste match. Då studsade en lång utspark från Melicharek över Kalmars mittback, som missbedömde den bollen. Det blev verkligen en hög studs på den. Det är sånt man kan ta med sig, säger Olof Mård.

• Vad föredrar du personligen, konstgräs eller vanligt?

– Nu har man ju spelat på konstgräs i sju år. Men jag måste säga att det är skönare att spela på vanligt gräs. Det är skonsammare. Och det är ändå äkta fotboll på nåt vis.

• Vad säger du om det här med två segrar på 15 gräsmatcher?

– Vi tänker inte själva på det. Vi litar på vårt spel. Och den bästa tiden ligger framför oss.

Det kan behövas, eftersom GIF inte vunnit en allsvensk match i Skåne sedan premiärsäsongen 2005.

Mårds filosofiska tankegång inför utmaningen mot svenska mästaren:

– Det handlar inte om att överleva utan om att övervinna.

Foto: Jenny Lundberg

Mer läsning

Annons